Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predstavljen projekt 'Suzbijanja trgovanja ljudima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj i vladin Ured za ljudska prava s partnerima označili su danas u Zagrebu početak provedbe projekta "Suzbijanja trgovanja ljudima" kojeg u okviru CARDS programa za 2004. financira Europska unija.


Cilj projekta, vrijednog 884 milijuna eura je uspostaviti učinkoviti sustav koji će poboljšati suradnju policije i Državnog odvjetništva u istragama i kaznenim postupcima protiv okrivljenih za trgovanje ljudima ali i zaštiti žrtve trgovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve više trgovanja ljudima u RH Slika nije dostupna Acija presretanja rute trgovanja ljudima

Projekt "Suzbijanja trgovanja ljudima" trajat će 18 mjeseci, a u
njega su uključeni Ured za ljudska prava, Državno odvjetništvo, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. 

Partneri u provedbi projekta su austrijski Institut za ljudska prava Ludwig Boltzmann i njemačka zaklada za međunarodnu pravnu pomoć.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je da se protiv 31 osobe vodi kazneni postupak zbog trgovanja ljudima.

U Hrvatskoj su od 2002., otkad se vodi evidencija zabilježene 62 žrtve trgovanja, rekao je novinarima predstojnik Ureda za ljudska prava i voditelj projekta Luka Mađerić. Jedna trećina žrtava je iz Hrvatske, a ostali dolaze s jugoistoka Europe. Među njima prevladavaju žene, poglavito u Hrvatskoj.

Zabrinjavajuće je što djeca sve više postaju žrtve trgovine. To
potvrđuje podatak po kojem je prosječna dob žrtava lani bila 18,5 godina. Mađerić smatra da je razlog tome što je djecu puno lakše iskorištavati, primjerice za brak ili seks nego zrelije osobe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene