Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HEROIC

Predstavljen projekt koji je spojio najbolje od najboljih: 170.000 onkoloških bolesnika je naših 170.000 heroja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U mjesecu svjesnosti o raku pluća predstavljen jedinstveni projekt HEROIC koji spaja karate i integrirani tim stručnjaka u mentalnom osnaživanju, rehabilitaciji i reintegraciji onkoloških bolesnika kroz prilagođene vježbe i video savjete.

Projekt koji je okupio svjetske prvake podržali su akademik Miroslav Samaržija (koordinator nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća, prvog u svijetu ovakve vrste), te aktualni svjetski prvak u karateu Ivan Kvesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobre vijesti Beroš podržao privremenu mjeru: ''Pronađen je koncept za lijekove koji se tiču onkoloških bolesnika'' Pacijenti s onkologije ispaštaju zbog koronavirusa - 2 nestašica lijekova Onkološki bolesnici trebali bi dobiti lijekove nakon što je država platila dio duga veledrogerijama

Zahvaljujući ovom projektu 170.000 onkoloških bolesnika ima priliku postati herojem u borbi protiv raka, a na putu vraćanja u život i izbacivanja raka iz svakodnevice mogu im se pridružiti i članovi njihovih obitelji kao podrška.

U mjesecu borbe protiv raka pluća, Hrvatska liga protiv raka kao najstarija udruga za borbu protiv raka na ovim prostorima počela je s provođenjem pilot projekta HEROIC koji znači "Karate u integriranoj skrbi i konceptu preživljenja raka, s ciljem poboljšanja mentalnog zdravlja i sveukupnog psihofizičkog blagostanja onkoloških bolesnika".

Na tragu Nacionalnog plana protiv raka i Europskog plana protiv raka koji trebaju uskoro ugledati svjetlo dana, nastao je projekt koji ima za cilj potaknuti oboljele od raka da postanu heroji u vlastitom životu, te da se tijekom i nakon procesa liječenja osnaže na svim razinama, mentalno i fizički, uz reintegraciju u zajednici, pritom uključujući u integriranu onkološku skrb karate kao sport koji znanstveno dokazano unaprjeđuje sveukupno psihofizičko blagostanje pojedinca.

HEROIC je javnozdravstveno edukativni projekt koji se temelji na suvremenom trendu integrativne onkološke prakse i sverastućeg koncepta življenja s rakom i “preživljavanja” nakon dijagnoze raka.

"Cilj projekta je javnosti u duhu digitalne transformacije i podrške potrebitima tijekom COVID-19, promicati osnaživanje integrirane skrbi onkoloških bolesnika, osvijestiti važnost prevencije nastanka zloćudnih bolesti, dati doprinos očuvanju mentalnog zdravlja te poboljšati reintegraciju i rehabilitaciju onkoloških bolesnika, povezivanjem multidisciplinarnog tima brojnih stručnjaka i karatea kao sporta koji znanstveno dokazano doprinosi psihofizičkom zdravlju i koji je inovativna poveznica u ovom integriranom projektu", izjavila je glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka dr. Neda Ferenčić Vrban.

Ivan Kvesić, aktualni svjetski prvak u karateu, kaže da i vrhunski sportaši često imaju svoje psihološke borbe. "One možda nisu niti blizu borbama koje prolaze onkološki bolesnici, ali je sigurno da im naša motivacija može biti korisna za mentalno osnaživanje u teškim trenutcima", rekao je Kvesić na predstavljanju projekta, pozvavši sve onkološke bolesnike i članove njihovih obitelji da se herojski nose s rakom i uz njihovu pomoć da se vrate u život.

Uz okupljeni multidisciplinarni tim 15 stručnjaka (onkolog, psiholog, onkološki farmaceut, medicinska sestra, fizioterapeut, kineziolog, nutricionist, psiholog i druge stručnjake), HEROIC projekt provodit će se kroz pomno razrađene i prilagođene vježbe karatea i tehnika disanja (radionice), te kroz web platformu i digitalne društvene medije (Facebook, Instagram) na kojoj će biti edukativni video sadržaj i tematski live-streaminzi s vježbama i sadržajnim porukama stručnog multidisciplinarnog tima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene