HEROIC
HEROIC Foto: HEROIC

U mjesecu svjesnosti o raku pluća predstavljen jedinstveni projekt HEROIC koji spaja karate i integrirani tim stručnjaka u mentalnom osnaživanju, rehabilitaciji i reintegraciji onkoloških bolesnika kroz prilagođene vježbe i video savjete.


Projekt koji je okupio svjetske prvake podržali su akademik Miroslav Samaržija (koordinator nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća, prvog u svijetu ovakve vrste), te aktualni svjetski prvak u karateu Ivan Kvesić.

Zahvaljujući ovom projektu 170.000 onkoloških bolesnika ima priliku postati herojem u borbi protiv raka, a na putu vraćanja u život i izbacivanja raka iz svakodnevice mogu im se pridružiti i članovi njihovih obitelji kao podrška.

U mjesecu borbe protiv raka pluća, Hrvatska liga protiv raka kao najstarija udruga za borbu protiv raka na ovim prostorima počela je s provođenjem pilot projekta HEROIC koji znači "Karate u integriranoj skrbi i konceptu preživljenja raka, s ciljem poboljšanja mentalnog zdravlja i sveukupnog psihofizičkog blagostanja onkoloških bolesnika".

Na tragu Nacionalnog plana protiv raka i Europskog plana protiv raka koji trebaju uskoro ugledati svjetlo dana, nastao je projekt koji ima za cilj potaknuti oboljele od raka da postanu heroji u vlastitom životu, te da se tijekom i nakon procesa liječenja osnaže na svim razinama, mentalno i fizički, uz reintegraciju u zajednici, pritom uključujući u integriranu onkološku skrb karate kao sport koji znanstveno dokazano unaprjeđuje sveukupno psihofizičko blagostanje pojedinca.

HEROIC je javnozdravstveno edukativni projekt koji se temelji na suvremenom trendu integrativne onkološke prakse i sverastućeg koncepta življenja s rakom i “preživljavanja” nakon dijagnoze raka.

"Cilj projekta je javnosti u duhu digitalne transformacije i podrške potrebitima tijekom COVID-19, promicati osnaživanje integrirane skrbi onkoloških bolesnika, osvijestiti važnost prevencije nastanka zloćudnih bolesti, dati doprinos očuvanju mentalnog zdravlja te poboljšati reintegraciju i rehabilitaciju onkoloških bolesnika, povezivanjem multidisciplinarnog tima brojnih stručnjaka i karatea kao sporta koji znanstveno dokazano doprinosi psihofizičkom zdravlju i koji je inovativna poveznica u ovom integriranom projektu", izjavila je glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka dr. Neda Ferenčić Vrban.

HEROIC
Neda Ferenčić Vrban Foto: HEROIC

Ivan Kvesić, aktualni svjetski prvak u karateu, kaže da i vrhunski sportaši često imaju svoje psihološke borbe. "One možda nisu niti blizu borbama koje prolaze onkološki bolesnici, ali je sigurno da im naša motivacija može biti korisna za mentalno osnaživanje u teškim trenutcima", rekao je Kvesić na predstavljanju projekta, pozvavši sve onkološke bolesnike i članove njihovih obitelji da se herojski nose s rakom i uz njihovu pomoć da se vrate u život.

Uz okupljeni multidisciplinarni tim 15 stručnjaka (onkolog, psiholog, onkološki farmaceut, medicinska sestra, fizioterapeut, kineziolog, nutricionist, psiholog i druge stručnjake), HEROIC projekt provodit će se kroz pomno razrađene i prilagođene vježbe karatea i tehnika disanja (radionice), te kroz web platformu i digitalne društvene medije (Facebook, Instagram) na kojoj će biti edukativni video sadržaj i tematski live-streaminzi s vježbama i sadržajnim porukama stručnog multidisciplinarnog tima.