Obavijesti Video Pretražite Navigacija
veliko restrukturiranje

Agrokor najavio prodaju tvrtki: Izvanredna uprava predstavila Plan održivosti, prodana Villa Castello za 8,1 milijun eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći naglasak u Planu održivosti za Agrokor stavljen je na svođenje maloprodajnog dijela na pravu mjeru, a tu je i rasprodaja imovine iz portfelja Agrokora (APH).

Nakon završetka današnje sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća održano je predstavljanje planova održivosti kompanija u sustavu koncerna Agrokor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Tema Agrokor Premijer Plenković nakon sastanka u HDZ-u i dalje skriva imena kandidata za novog izvanrednog povjerenika, ali otkriva i jednu novost Slika nije dostupna proces nagodbe ide dalje Andrej Plenković napokon progovorio o Ramljakovoj ostavci: "Njegov potez nije me nimalo iznenadio"

U međuvremenu je Agrokor priopćio da je prodana Villa Castelo u Medveji za 8.115.000 eura plus PDV slovačkom investitoru. Prodaju je danas odobrilo Privremeno vjerovničko vijeće. 

Istovremeno, obustavljen je proces prodaje pokretnina u vlasništvu Agrokora – jahte i helikoptera, koji su za razliku od Ville Castello opterećeni založnim pravima.

"Kako su obje pokretnine opterećene založnim pravom u korist Addiko banke, a pravni timovi nisu uspjeli pronaći za banku prihvatljivo rješenje o prebacivanju zaloga na sredstva ostvarena prodajom, procesi prodaje ovih pokretnina morali su biti zaustavljeni. Proces prodaje moći će ponovo biti pokrenut po postizanju nagodbe", priopćeno je iz Agrokora.

Pogled na 2016. godinu

Na početku predstavljanja Plana održivosti za Agrokor rečeno je da je Agrokor u 2016. godini generirao prihode veće od šest milijardi eura. Najveći udio tih prihoda otpada na maloprodaju (4,89 milijardi eura ili 74 posto), dok je na drugom mjestu prehrana s 18 posto udjela u prihodima (1,19 milijardi eura), dok ostatak prihoda od 8 posto otpada na poljoprivredu (505 milijuna eura).

Maloprodaja ide u veliko restrukturiranje

Sažetak Plana održivosti za Agrokor, podjeljen je u šest točaka, a najzanimljivije su značajno restrukturiranje maloprodaje i rasprodaja imovine iz portfelja Agrokora (APH), kako bi se minimalizirao odljev novca i generirala vrijednost.

Sam plan održivosti obuhvaća ishod napora uloženih u postizanje značajnih operativnih poboljšanja, uloženih tijekom proteklih mjeseci i pruža stabilnu platformu za buduće poslovanje i nagodbu. U to između ostalog spada i fokus Agrokor grupe na stabilizaciji poslovanja i osiguranju likvidnosti i izrazito važnoj ljetnoj sezoni te ostvarivanje "brzih dobitaka" i početak povratka povjerenja poslovnih partnera i tržišta.

U planu se ističe i takozvani "neistraženi teritorij", odnosno Zakon o postupku izvanredne uprave u društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji je učinio određene pretpostavke nužnima (npr. da Grupa ostaje kakva jest, mogućnost izlaska iz određenih ugovora, plaćanje tražbina iz starih dugova i nemogućnost pokretanja procesa prodaje biznisa koje nisu od strateškog značaja).

Kad je riječ o maloprodaji, Planom se predviđa njezino veliko restrukturiranje. U prošlosti je fokus bio usmjeren na rast prihoda u kombinaciji sa prekomjernim investiranjem, ističe se u Planu i dodaje da je niz nepovoljnih komercijalnih aranžmana umanjio je zarade.

Ističe se kako su tijekom restrukturiranja poduzete uštede koje su relativno jasne i jednostavne, a odnosile su se na smanjenje indirektnih troškova i broja zaposlenih u Hrvatskoj i BiH.

Iz koncerna planiraju poslovanje maloprodaje svesti na primjerenu veličinu, eliminirati neosnovno poslovanje i nepopustljivo se fokusirati na provedbu restrukturiranja.

Mercatoru ekspanzija, Konzumu Tisku i Velprou rezanje na pravu mjeru

U tom smislu, Mercatoru se planira stvoriti nova vrijednost i stabilizirati tvrtku tako da se stvori platforma za održivo poslovanje sa stabilnim prihodima. Planira se i ekspanzija Mercatora, obzirom da je ta tvrtka polučila najbolje prihodovne rezultate u 2016. godini.

Što se Konzuma tiče, plan je svesti poslovanje na primjerenu mjeru te optimizirati poslovanje na 2/3 trgovina srednje veličine. To se obrazlaže, između ostalog, i lišavanjem nepotrebnih troškova.

Agrokor će svesti na primjerenu mjeru i poslovanje Velproa, a za Tisak planiraju stabilizaciju poslovanja, koje isto tako planiraju svesti na primjerenu veličinu te ukidanje neprofitabilnih aktivnosti.

Rasprodaja imovine

Kad je riječ o rasprodaji imovine iz portfelja Agrokora (APH), tu se očekuju značajni pomaci. Radi pojednostavljivanja strukture Grupe i omogućavanja nagodbe, operativno poslovanje Agrokora d.d. postalo je fokusiranije, ističe se u Planu. Za sada će funkcije planiranja i upravljanja i dalje obavljati Agrokor d.d., a te će se aktivnosti s vremenom prenijeti ili razviti kompanijama s osnovnom djelatnošću.

Nadalje, prema planu, broj zaposlenih i povezani troškovi s vremenom će se smanjiti, a Agrokor d.d. će postati jedinica za izvještavanje i planiranje za daleko manju jezgru operativnih djelatnosti.

APH obuhvaća 80 pravnih subjekata, od kojih:

41 subjekt (grupirano u 16 segmenata) posluje u različitim industrijama u Adria regiji. Uključuje tržišne lidere u oglašavanju, organizaciji putovanja i proizvodnji soli
23 subjekta koji posjeduju različitu fiksnu imovinu (pretežito nekretnine) i financijsku imovinu (pretežito odgođene naknade za prodaju društava)
16 subjekata su neaktivna (fiktivna) društva

Ključne inicijative uključuju prodaju APH društava i nekretnina, od čega se očekuje 40 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka u razdoblju od naredne četiri godine na temelju konzervativnog scenarija, kao i smanjenje najamnina i izlazak iz nepovoljnih najmova.

Uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika i Alastaira Beveridgea, glavnog savjetnika za restrukturiranje, planove održivosti koji će najbolje pokazati budućnost kompanija i pojedinih poslovnih segmenata Agrokora predstavili su i savjetnici izvanrednog povjerenika: Teo Vujčić, savjetnik izvanrednog povjerenika za maloprodaju, Zvonimir Mršić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu hrana, Vlado Čondić-Galiničić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poslovnu grupu poljoprivrede te Irena Weber, savjetnica izvanrednog povjerenika za non-core poslovanje i imovinski portfelj.

Detalje Plana održivosti za Agrokor možete pogledati u niže priloženom dokumentu.

Agrokor Plan Održivosti 3010 by Anonymous fioam0NY on Scribd

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene