Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRIZA U AGROKORU

Andrija Jarak o sastanku vjerovnika s premijerom: "Ključno je pitanje - što je u Zagrebu tražio drugi čovjek Knightheada?"

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković danas u Banskim dvorima o novom povjereniku za Agrokor razgovarao s članovima privremenog vjerovničkog vijeća, a tijekom dana sastao se i sa šefovima koalicijskih stranaka.

U Vladi je u ponedjeljak oko 15 sati započeo sastanak premijera Andreja Plenkovića sa članovima privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora, a ulazeći u Banske dvore prokuristica Kraša i članica tog vijeća Marica Vidaković je novinarima tek izjavila kako će na sastanku saznati i temu razgovora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović Turbulentni odnosi Plenković i Milanović prvi put zajedno nakon izbora: I moćni avioni bili su predmet spora Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Po dolasku pred Vladu novinari su upitali Vidaković o čemu će razgovarati, na što je tek odgovorila da će "to saznati kad uđemo unutra". Na inzistiranje novinara da je zasigurno u pozivu pitalo zbog čega, kazala je: "U pozivu stoji samo da dođemo".

Ni nakon sastanka premijera s vjerovnicima ne zna se ime novog Vladina povjerenika za Agrokor. U Vladu su na sastanak došli i predstavnici dobavljača, američkog Knighthead fonda i ruskog Sberbanka te domaći bankari, ali novo ime, tvrde, od premijera nisu čuli. Evo što su rekli predstavnici Agrokorovih vjerovnika nakon sastanka.

"Očekujemo da ćemo doznati ime novog povjerenika uskoro, čekamo kao i svi vi. Važno je prepoznati kako je ovo proces koji uključuje zajednički rad i suradnju svih kreditora i dobavljača", kazao je Thomas Wagner, suosnivač Knighthead fonda.

Marica Vidaković, predstavnica dobavljača, dometnula je: "Sam premijer je rekao da su u fazi svih onih aktivnosti koje su neposredno važne za samo imenovanje, prema tome pretpostavljam da već ime imaju, ne znam, ali pretpostavljam s obzirom na način kako je komunicirao s nama".

Reporter Nove TV Andrija Jarak kazao je kako je nakon nekoliko odbijenica sve izvjesnije da je malo onih koji su spremni uskočiti u "vruću fotelju" Vladina povjerenika za Agrokor. "Raste nervoza, jer se približava taj 10. travanj, koji se može prolongirati najkasnije do 10. srpnja, do kada se mora postići ta nagodba o kojoj sve ovisi", kazao je Jarak te dometnuo da se otkad je Ramljak podnio ostavku ništa nije događalo.

"Vjerovnici traže od Vlade da za izvanrednog povjerenika imenuje osobu koja je dobro upućena u ovaj proces, a s druge strane Vlada, koja se, kako je sama priznala, već jednom opekla, traži osobu koja nije u potencijalnom sukobu interesa, ali i osobu koja je politički prihvatljiva", kazao je Jarak i dodao kako je pitanje hoćemo li tijekom ovog tjedna dobiti ime novog Vladinog povjerenika za Agrokor.

Istaknuo je kako je događaj dana zapravo "dolazak drugog čovjeka i suosnivača Knighthead fonda, koji zasigurno u Zagreb nije došao da bi se divio prirodnim ljepotama i uživao u ovoj snježnoj idili, nego je vrlo vjerojatno došao s pitanjem - kad, gdje, kako i tko će mi vratiti novac.

Sukladno ugovoru o roll up kreditu, Knighthead doista drži sudbinu Agrokora u svojim rukama - ako se ne slože s izborom novog povjerenika, taj im ugovor daje čitav niz pravnih mogućnosti. Za početak, mogu povisiti kamatu, a u najgorem slučaju mogu zatražiti i da se kompletan dug isplati u cijelosti. To bi onda vrlo vjerojatno bio kraj priče i sage o Agrokoru.

Pitanje je ima li premijer Plenković 'jokera' u rukavu, ime i prezime čopvjeka koji bi trebao sjesti u tu stolicu, jer nervoza raste, to je očito. Predstavnica vjerovnika Marica Vidaković danas je rekla kako svi brinu svoje brige. Pojavila se i informacija kako se jedan od velikih vjerovnika, Franck, pismom otvoreno požalio kako vjerovničko vijeće ne zastupa baš jednako interese svih vjerovnika.

To je samo dokaz da je vremena sve manje. Ključno je pitanje današnjeg dana što je u Zagrebu tražio drugi čovjek Knightheada, koji je samo zbog ovog sastanka došao iz SAD-a".

Premijer Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima okupio i šefove koalicijskih stranaka.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković je nakon sastanka izjavio kako sve ide prema planu s imenovanjem novog povjerenika za Agrokor, a njegovo ime će se znati vrlo brzo.

"Sve ide prema planu i znat ćete sve vrlo brzo", rekao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima te potvrdio da bi se to trebalo dogoditi do sredine tjedna.

Nakon sastanka je Darinko Kosor (HSLS) poručio kako ćemo do sredine tjedna ćemo imati povjerenika za Agrokor, njegove zamjenike i novu upravu, ali nije želio otkriti imena poručivši kako će to objaviti premijer. 

HDZ-ov Branko Bačić potvrdio je da su razgovarali o Agrokoru, odnosno da će ovog tjedna biti imenovan povjerenik. Na pitanje zna li s kojim ljudima se pregovara, rekao je: "Ne mogu vam ništa reći".

Uoči sastanka novinarima se kratko obratio Milorad Batinić, predsjednik kluba zastupnika HNS-a.

"Svaki sat je bitan. Onom tko ne donosi odluke možda se čini da se odluke donose presporo, ali onaj tko ih donosi za to ima svoje razloge. Premijer mora vrlo kvalitetno promislititi svoje odluke", kazao je Batinić.

Istaknuo je kako vjeruje da će ih premijer pitati podržava li HNS kandidata za povjerenika, ako to bude tema sastanka.

U zgradu Vlade ušao je i šef HNS-a Ivan Vrdoljak te Milan Bandić, no nisu bili raspoloženi za davanje izjava.

Branko Hrg (HDS) također nije otkrivao previše detalja.

"Nemojmo nagađati, pričekajmo pa ćemo vidjeti", odgovorio je Hrg na pitanje hoće li im premijer na sastanku otkriti tko je novi povjerenik za Agrokor.

Radimir Čačić (Reformisti) uoči sastanka je poručio kako će Agrokor biti jedna od tema.

"Ni ugrubo ne znam je li novi povjerenik već izabran. Ja nemam koalicijskih partnera, već mi podržavamo pametne odluke", kazao je Čačić. (Hina/D.I.)

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene