Obavijesti Pretražite Navigacija
319 milijuna eura za obnovu

Predstavljen Program revitalizacije Banovine: "Na raspolaganju je pet puta više sredstava"

Vlada je u ponedjeljak predstavila Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije u vrijednosti 15 milijardi kuna, a koji za cilj ima infrastrukturalno, gospodarski i demografski obnoviti to područje pogođeno jakim potresom prije godinu dana.

Na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici su osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovali i nadležni ministri, Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnici pogođenih gradova te saborski zastupnici vladajućih i oporbe.

Programom će se u idućih osam godina uložiti više od 15 milijardi kuna u gospodarsku i društvenu revitalizaciju tog dijela Hrvatske, odnosno kroz infrastrukturalne, gospodarske i demografske projekte, to jest mjere.

Kao najveći projekt istaknuto je dovršenje autoceste Zagreb-Sisak, mnogobrojni poduzetnički projekti, kao i obnova stambenih objekata.

Naglašeno je da je Program dugoročan plan revitalizacije tog područja s obzirom na njeno zaostajanje s ostatkom Hrvatske u gospodarskom smislu, a kao glavni prioritet ostaje obnova potresom pogođenog područja.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak izjavila je da je Vladin imperativ bio promijeniti stanje na tom području.

"Ovim Programom činimo taj korak da bismo to stanje promijenili u narednom desetogodišnjem razdoblju. Kako implikacije samoga potresa ne bi dugoročno dalje nastavile deprivaciju cijelog prostora, depopulaciju i snažno gospodarsko zaostajanje, izradili smo program demografske, društvene i gospodarske revitalizacije cjelokupnog prostora županije", kazala je ministrica Tramišak.

"Znamo da je potres otkrio pravo stanje koje traje već godinama na području županije. Sve mjere imaju osnovan strateški smjer - poticanje razvoja osnovnih čimbenika županije. Snažno želimo podušrijeti i ostanak stanovnika. Vlada je donijela niz odluka, Stožer brine o zbrinjavanju stanovnika..."

U posljednjih mjesec dana Europska komisija je donijela odluku o 319 milijuna eura za obnovu javnih zgrada i hitnu sanaciju infrastrukture na području županije, rekla je.

"Na raspolaganju je pet puta više sredstava", dodala je.

Ćorić: Naredne godine fokusirane na revitalizaciju

Ministar Ćorić je rekao da je analiza ekonomskih i drugih pokazatelja Sisačko-moslavačke županije ukazala na to da to područje, posebno Sisački dio, već 30 godina divergira u odnosu na prostor RH, kako ekonomski tako i socijalno-demografski.

Naglasio je kako taj program društvene i ekonomske revitalizacije predstavlja jasnu poruku Vlade stanovništvu Banovine i Sisačko-moslavačke županije da će naredne godine koje nose proračunska i europska sredstva biti najvećim dijelom fokusirana na revitalizaciju tih prostora.

Pročitajte i ovo Kuća uništena u potresu Godinu dana od potresa Prave obnove na Banovini nema, a tlo i dalje podrhtava: "Jako sam ljuta, jako sam tužna i nesretna, svi mi ovdje"

Pročitajte i ovo Banovina - 5 Zaboravljena Banovina Velika većina treba humanitarnu pomoć, ogroman broj domova je bez vode, a mnogi se i danas boje: "Rekla sam si da nema straha, ali ruke mi se tresu"

"Držimo da je to neizmjerno bitno i nužno kako bi Sisačko-moslavačka županija, kao prostor od našeg posebnog interesa i značaja, konvergirala u čitavom nizu pokazatelja ostalom dijelu RH. Odnosno, kako bi se naši ljudi na ovom području konačno mogli - s obzirom na infrastrukturu ali i čitav niz drugih sadržaja, osjećati na području Sisačko-moslavačke županije onako kako su trebali davno prije", poručio je.

Ćorić je rekao i da su jedna od pretpostavki snažnije integracije Banovine i Sisačko-moslavačke županije njezina infrastrukturna i prometna povezanost te stoga cestovni i željeznički koridori navedeni u tom programu čine velik financijski dio tog programa. Naglasio je i da je poticanje ekonomske aktivnosti pretpostavka demografske revitalizacije tog područja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene