Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Stranka pokazala jedinstvo"

Plenković nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a: "Antifašizam nije isto što i zločini za vrijeme komunizma"

Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr)
Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Iza 21 sat završila je sjednica predsjedništva HDZ-a. Sjednici je nazočio Andrej Plenković koji se vratio iz Zuricha, a tijek sjednice pratio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković novinarima je nakon sjednice kazao da je na sjednici raspravljen niz aktualnih tema, osobito aktivnosti koje su bile u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

"Jednoglasna je potpora za rebalans proračuna, proračun za 2020., zakon o blagdanima, paket kaznenog zakonodavstva i poreznih reformi. Ivan Anušić izvijestio je o daljnim pripremama za kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Stranka je danas u jednoj vrlo otvorenoj raspravi pokazala jedinstvo i potporu smjeru Vlade", istaknuo je Plenković.

O povučenom prijedlogu amandmana vezanom uz Dan antifašističke borbe, Plenković smatra da je najvažnije istaknuti kako postoje određena načela i vrijednosti koje su temelj djelovanja HDZ-a. "Ponekad je dobro na njih podsjetiti jasnim porukama kao i onom od jučer. Antifašizam nije isto što i zločini koji su se događali za vrijeme komunizma. Te dvije stvari treba razlikovati", kazao je Plenković.

"Stranka je vrlo jasna, cijeli je ovaj zakon bio predstavljen na našem zadnjem sastanku prije javnog savjetovanja i tada je bila rasprava i jedinstvena potpora. Stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije trebaju se držati i naši saborski zastupnici", dodao je Plenković. Rekao je i da Milijan Brkić danas kazao da u tom trenutku nije bio na sjednici saborskog Odbora za veterane. Josip Đakić je, nakon što je još jednom razmotrio stvari povukao prijedlog.

Plenković smatra da je razina stranačke demokracije na nivou te da mu je rečeno kako do sada gotovo nikada nije bilo ovako otvorenih demokratskih rasprava na razini stranke. Osvrnuo se i na postavljanje spomen ploče generalu JNA Mladenu Bratiću i ponovio da je to neprihvatljivo. "Postoje određena pitanja koja trebamo rješavati i koja će u odnosima između Srbije i Hrvatske izazivati tenzije. Smatramo da je ovaj potez loš i neprimjeren", kazao je Plenković. Kako se doznaje, na sastanku HDz-a nije bilo rasprave o uskraćivanju dobrodošlice srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Glavna tema predstojeći izbori

Predstojeći predsjednički izbori bili su glavna tema prva dva sata na sjednici Predsjedništva HDZ-a. Puna potpora Kolindi Grabar-Kitarović koja u ponedjeljak predstavlja svoj izborni program.

"HDZ je, može se reći, proglasio punu mobilizaciju na terenu svojeg članstva. 600 stožera osnovano je na razini općina, gradova i županija i svih tih 600 lokalnih stožera će odgovarati Glavnom stožeru kojeg vodi osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Predsjednik stranke Andrej Plenković rekao je da svi moraju pomoći Kolindi Grabar-Kitarović u njezinom pohodu na drugi predsjednički mandat", izvjestio je Jarak i dodao da se na sjednici govorilo i o srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Govorilo se o Vučiću i to ne u kontekstu sramnog čina otkrivanja spomen ploče u Novom Sadu nego u kontekstu Vučićeva dolaska u Zagreb. Vučić još uvijek nije potvrdio svoj dolazak na izborni kongres Europske pučke stranke. "Ukoliko i dođe, može doći kao gost, neće govoriti u Saboru", rekao je Plenković ranije na sjednici Predsjedništva. Vučićeva SNS je tek pridruženi član Europske pučke stranke.

Dan državnosti 30. svibnja

"U HDZ-u kažu da im je najvažnije da se 30. svibnja vrati kao Dan državnosti. Tvrde da su se građani emocionalno itekako vezali uz taj datum, ali im je isto tako nemanje važno da 18. studenog bude spomendan na žrtve Vukovara i Škabrnje kao i sve žrtve velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Đakićevo povlačenje prijedloga da Dan antifašističke borbe bude spomendan, odnosno običan radni dan, je očekivano. Plenković je sve to presjekao i rekao da je taj dan ustanovio pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman i da nitko neće detuđmanizirati Hrvatsku, pogotovo ne pojedinci iz HDZ-a. Đakić nije htio dati komentar na naš upit po dolasku u središnjicu stranke", izvještava Jarak ispred središnjice HDZ-a.

"Bitno da se Zakon usvoji onako kako je Vlada predložila mislim da je to postignuće, glavni cilj je bio vratiti Dan državnosti na 30. svibnja i to je ono što ćemo učiniti ono što sam obećao, sve drugo je dio demokratske rasprave", kratko je komentirao Plenković po dolasku u središnjicu stranke.

"Fokus je na povratku 30. svibnja kao Dana državnosti isto tako da se navede izrijekom za 23. kolovoza, da je to dan žrtava totalitarnih sustava, a posebno komunizma, jer je hrvatski narod najviše žrtava podnio pod komunizmom i uvođenje dana sjećanja 18. studenog. To je fokus, sve ostalo je irelevantno i nebitno", rekao je pak Milijan Brkić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene