Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"bez rusije nema stabilnosti"

Milanović ne da vojnicima u Ukrajinu, vlast optužio za korupciju: "Ako je pola toga istina, to je razlog za pad Vlade"

Predsjednik Republike Zoran Milanović odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama. Dotaknuo se Ukrajine, ali i Državnih nekretnina.

Predsjednik Milanović obišao je izložbu u Meštrovićevom paviljonu. Nakon obilaska, odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Zoran Milanović Predsjednik u Koprivnici Milanović opleo po Plenkoviću: "On je manijak, kum kriminala u Hrvatskoj"

Na pitanje o susretu s ministrom obrane Velike Britanije kaže kako je susret njega i ministra obrane Marija Banožića dogovoren mjesecima ranije. 

"Mislim da je to vrlo neugodna politička pozicija. Ne nalazim se s ministrima obrane, osim velesila, koji nisu dolazili u Zagreb. Britanija je izašla iz EU-a i to joj daje manju važnost. Premijer sjedi na nekoj vrsti političke tempirane bombe. Sve što radi je u velikoj mjeri motivirano unutarnjopolitičkom situacijom", rekao je.

Komentirao situaciju u Ukrajini

"Ukrajina se neće usrećiti ako bude slušala trenutno aktualni London. Guraju ih u vrlo opasnu avanturu. Zadnjih dana iz Kijeva čujem ono što je odgovorno prema vlastitoj državi. Neka Britanija pošalje još 1000 vojnika u Estoniju, na čijoj granici nisu ruski vojnici", kazao je.

"Dovoditi Ukrajinu u neku vrstu zablude, huškati ih na neki način i držati je taocem odnosa Londona, koji je postao sila drugog reda, i Washingtona…, a zemlja stagnira - u tom smislu sam ja ukrajinski prijatelj", dodao je. "Ne znam ni ime britanskog ministra obrane", istaknuo je.

"Stabilnosti nema bez Rusije"

"Stabilnosti EU-a nema bez faktora u jednadžbi koji se zove Rusija. S Rusima se treba dogovoriti. Ove priče da svaka država ima pravo. Pa neka Rusi dovedu vojsku u Meksiko", kazao je Milanović.

"Ruski model vlasti nije model vlasti za nas, nije ni mađarski. Po svemu, i po slobodi medija. Hrvatska je ipak demokracija, bez obzira što na vlasti ima puno korumpiranih i nepopravljivih ljudi", rekao je Milanović.

"Hrvatski vojnik se maknuti neće"

"Hrvatski vojnik se odavdje maknut neće, niti u Ukrajinu, a vidjet ćemo za Baltik. Mi se tamo ne idemo boriti, možemo pokazati solidarnost članicama NATO-a, ali otići u Kijev i reći - 'Ja sam solidaran' je licemjerje", kazao je.

"Ja sam hrvatski predsjednik i ovo što sam rekao - iza toga stojim. Komentiralo se u Kijevu i u Moskvi. A hrvatska sramota predvođena duboko korumpiranom vlašću, Plenkovićem, Marijom Banožićem - to je hrvatski problem", rekao je Milanović.

O zviždačici Maji Đerek

Na pitanje o zviždačici Maji Đerek koju je ministar Banožić nazvao "zviždaljkom" kaže kako se to sigurno smišljalo tri sata u lokalnom kafiću da bi smislili nešto duhovito.

"To što ona govori, govori osoba koja je totalni insajder. Nisam nikad čuo za tu osobu. Zašto govori? Možda ju je netko kupio? Možda radi za SDP, Most, možda za Ninu Raspudića koji je moj potrčko. To je posao za DORH. To su ozbiljne stvari, time se treba pozabaviti DORH. Ako je pola onoga što je rekla istina, to je razlog za pad Vlade", navodi Milanović.

Ponovno je komentirao stan koji koristi Zvonimir Frka Petešić i rekao da takav stan košta 1000 eura mjesečno. "To je protuprirodni blud prema društvu. Toga nije bilo ni u mojoj Vladi", dodao je Milanović.

Komentirao stanje u BiH

Predsjednik Milanović komentirao je i situaciju u BiH. "Sramota Hrvatske u Banožić, onda ovaj nesretnik Grlić Radman, sramota je ono što se dogodilo neki dan u Neumu. Sve ovo što se tiče Hrvata u BiH se kuha već mjesecima", rekao je.

"Bošnjačke stranke se ohrabruju da idu đonom na Hrvate. Dodik je u pravu - Hrvati pregovaraju s Bošnjacima u Neumu, a ovaj kaže da će svakako biti izbori. Koji je motiv Bakira i ove ekipe da pregovaraju i daju Hrvatima milostinju?", pita se Milanović.

"Modus operandi je isti kao Slobodana Miloševića krajem osamdesetih godina. Ideš na unitarizaciju države koja mora biti federalna. BiH bez Hrvata ne postoji, a bez Srba još i manje. I na kraju tjeraš Hrvate u partnerstvo s Dodikom", ističe Milanović.

"Hrvati vole milostinju i nadrealno je da ja na tome govorim na ovom mjestu, 50 metara od stranke kojoj je suđeno za kriminal i ništa iz toga nisu naučili", rekao je Milanović i zaključio da će hrvatske predstavnike opet izabrati Bošnjaci.

Komentirao veću cijenu plina

Na pitanja o povećanju cijene plina, Milanović kaže da ne razumije zašto država prebacuje odgovonornost na lokalne vlasti.

"Koliko znam, Rijeka koristi plin za građanstvo, oni su sklopili ugovore ranije. Grad Zagreb je tu malo kasnio, ali pustimo tu lokalnu vlast", rekao je.

"Zašto se HEP ne ubaci u priču, nad HEP-om HDZ drži šapu kako bi mogao zapošljavati svoje ljude? Zašto HEP Plinarstvo ne smanji plaće muljatorima da bi vi plaćali manje račune? Zašto ne preuzmu teret na sebe? To je moguće", navodi Milanović.

"Jesmo prodali HEP? Nismo. Eto, svako zlo za neko dobro. U svakoj muljaži na kraju se pojavi nešto dobro, neka HEP podmetne leđa za hrvatski puk", rekao je.

"Pitajte ekipu iz HEP-a. On služi za zapošljavanje ekipe odavdje. Ne prvi put. Ništa se nije naučilo, a Banožić daje solidarnost komegod. Koga boli uho za njega u Ukrajini?", pitao je Milanović.

Posljednjih dana stalni sukobi

Prethodnih dana nastavio se verbalni sukob i izmjena uvreda čelnih ljudi Hrvatske. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nazvao je u ponedjeljak Milanovića "štetočinom" zbog spornih izjava o Ukrajini i posumnjao radi li predsjednik u hrvatskom ili nečijem tuđem interesu.

Milanović je prošli tjedan rekao da je Ukrajina korumpirana zemlja kojoj nije mjesto u NATO-u, da je bivši proruski predsjednik Viktor Janukovič zbačen vojnim udarom i da je uzrok krize na ukrajinsko-ruskim granicama unutarnja politika SAD-a.

Predsjednik je u petak Vladu premijera Andreja Plenkovića ocijenio najkorumpiranijom hrvatskom Vladom, a odbacio je tumačenja da je on vođa oporbe rekavši kako kritike upućuje "zbog nemara, neznanja i nekompetentnosti članova Vlade". Ponovno je prozvao ministra obrane Marija Banožića da je poveo hajku protiv načelnika Glavnog stožera, admirala Roberta Hranja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene