Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak boravi u Imotskom. Ranije je održana i telefonska sjednica Vlade na kojoj je donesena odluka o novim maloprodajnim cijenama goriva te je Dalibor Šemper razriješen dužnosti.

Galerija Premijer Andrej Plenković Andrej Plenković u Imotskom Andrej Plenković u Imotskom +1 Nove cijene goriva

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Ovo su nove cijene goriva:

Premijer Andrej Plenković Nove cijene goriva (Foto: Vlada RH)

Litra eurosupera koštat će točno 12 kuna, litra dizela 12,80, a litra plavog dizela 9,16 kuna.

"Ponovno je snižena cijena benzina i dizela", izjavio je premijer Andrej Plenković i pohvailo se "Da nije bilo mjera Vlade, sve bi to bilo skuplje do dvije kune. Mi ćemo tu biti agilni i adaptabilni i ako treba baš svaki ponedjeljak ćemo donositi nove mjere kako bismo išli u korist našim građanima".

Prvi dan primjene novih cijena je dan stupanja na snagu ove Uredbe, a najviše maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od sedam dana, priopćeno je iz Vlade.

Plenković je u petak najavio da će u kontekstu zakonskih izmjena zbog uvođenja eura i uvjeta energetske krize u javno savjetovanje staviti izmjene Zakona o PDV-u kojim se spušta PDV s 13 % na 5 % za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.

Andrej Plenković u Imotskom Premijer oštro branio svojeg župana: "Dekanićeva situacija nije ista kao i ona Šemperova"

Također, na sjednici je razriješen predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Dalibor Šemper.

"Nije riječ o državnom dužnosniku već o službeniku i on nema veze s HDZ-om", naglasio je Plenković govoreći o razrješenju Šempera nakon bijega s mjesta prometne nesreće u kojoj je ozlijeđeno dijete. "Ovo je nevjerojatna situacija gdje se dogodila nesreća i mi smo odmah o tome razgovarali, čim smo čuli o kome je vijest. Reagirali smo odmah. Taj čovjek nema veze s politikom niti bi ga netko politički zaštitio, kako se počelo nagađati u medijima", istaknuo je.

Premijer Andrej Plenković Čekaju li nas prijevremeni parlamentarni izbori? "Postoje neke naznake"

Ilustracija Mali distributeri najavljuju tužbe: "Prisiljeni smo prodavati gorivo po nižoj cijeni"

"Drago mi je da je ovaj grad u samom vrhu demografske vitalnosti i čestitam vam na tome", rekao je premijer u prigodnom obraćanju okupljenima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Imotskog. Pohvalio je i velike projekte i prihode u proračunu grada, kao i uspješno povlačenje novca iz europskih fondova.

Plenković se u Imotskom sastao i s gradonačelnikom Ivanom Budalićem i načelnicima iz Imotske krajine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju