Miroslav Šeparović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Miroslav Šeparović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je ustvrdio da je nakon odbacivanja zahtjeva referendumskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje" na potezu Sabor, koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva.


"Mi nismo brojili prikupljene potpise niti je to naš posao. Mi smo kontrolirali je li procedura poštovana te je li došlo do povrede ustavnosti i zakonitosti, i utvrdili smo da inicijative nisu dale argumentaciju za to. Objasnili smo koje su ovlasti Sabora, Vlade i ministarstva i da je ta procedura poštovana, a konačna je odluka na Saboru", kazao je Šeparović Hini.

Predlagači nisu ponudili argumentaciju za navodne nezakonitosti

Vezani članci Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Šef Ustavnog suda o mjerama Stožera: "Opravdanije bi bilo da trgovine nisu radile petkom, zatvaranje nedjeljom nije bilo nužno" Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma"

Dodao je da "predlagači nisu ponudili argumentaciju koja bi Ustavni sud navela na zaključak da je taj postupak neustavan i nezakoniti" te da sada Sabor mora odlučiti hoće li prihvatiti izvještaj Vlade. "Ako ga prihvati, pretpostavljam da će donijeti odluku da nisu ispunjenene pretpostavke za raspisivanje referenduma, s tim da Saboru uvijek ostaje mogućnost, u slučaju sumnje da li su ispunjene pretpostavke ili kada ocijeni da je to potrebno ili svrsishodno, da se obrati Ustavnom sudu i traži da se utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom."

Šeparović je dodao da se Ustavni sud "sigurno se ne bi upuštao u ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja već bi prethodno utvrdio jesu li ispunjene pretpostavke ili nisu, jer ako pretpostavke nisu ispunjene nema ni potrebe za ocjenjivanje referendumskog pitanja".

Šeparović: Mogu pretpostaviti da se referendum neće raspisati

"Ja mogu samo pretpostaviti da će Sabor ako prihvati izvještaj Vlade da nema dovoljno potpisa donijeti odluku da se referendum neće raspisati, jer da bi se referendum raspisao, mora se utvrditi da postoje potpisi deset posto birača", ustvrdio je predsjednik Ustavnog suda.

Na pitanje o izdvojenom mišljenju ustavnog suca Miroslava Šumanovića, Šeparović je rekao da se taj sudac također slaže da je trebalo odbaciti zahtjeve referendumskih inicijativa, "ali se ne slaže s argumentacijom Ustavnog suda". "To je njegovo pravo. Sukladno Ustavnom zakonu, i izdvojeno se mišljenje objavljuje uz svaku odluku", rekao je Šeparović.

Koordinatorica Građanske inicijative (GI) "Istina o Istanbulskoj" Kristina Pavlović kazala je u rujnu da su Ustavnom sudu predali žalbu na negativni odgovor Ministarstva uprave na zahtjev da njihovi promatrači sudjeluju u provjeri potpisa prikupljenih u svibnju u inicijativi za otkazivanje Istanbulske konvencije jer je Ministarstvo uprave odbilo postupiti u skladu s Kodeksom dobre prakse o referendumima, koji je Venecijanska komisija izdala 2007., a u kojem se navodi da promatračima valja omogućiti da budu nazočni svugdje gdje se odvijaju radnje vezane uz referendum. (Hina)