Nakon što je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst rekao da je obavijestio Hrvatsku da ne može kupiti F-16 Barak i da je premijeru dao dokument, predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da je veleposlanik potvrdio da je papir upozorenja postojao te da je to razlog da Vlada mora otići.

Galerija


''Premijer Plenković ulovljen je u laži. Bili su upoznati, a tvrdili su da nisu. Znali su da teško ili nikako ne može doći do kupoprodaje aviona s Izraelom'', rekao je Davor Bernardić.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović Plenkoviću: "Tko kaže da se on i ja ni u čemu ne slažemo? I mi divljaci znamo pratiti gradivo" Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla Plenković o koronavirusu: "Već tri tjedna imamo stagnaciju, ali opasnost nije iza nas." Govorio i o nuspojavama cijepljenih

Pitao je Plenkovića zašto je lagao, zašto je unatoč upozorenju inzistirao na kupnji baš tih aviona i je li svjestan da je naštetio međunarodnom ugledu Hrvatske.

Zapitao se jesu li inzistirali na tome kako bi bivša firma ministra Damira Krstičevića radila na održavanju aviona.

Rekao je da je Hrvatska zbog te afere izgubila vrijeme i novac i da se većina građana srami Vlade i premijera. ''Koliko još treba strpljenja hrvatskih građana prije nego što se pobune, je li Vlada svjesna što radi?'' rekao je Bernardić i ponovio da će inzistirati na interpelaciji, a potom će odlučiti o daljnjim koracima.

''Zbog ove afere i međunarodne blamaže ova Vlada treba otići'', zaključio je.

''Mislim da je Predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira", kazao je Robert Kohorst.

"Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali", dodao je.

Na pitanje zašto je proces propao, veleposlanik je rekao: "Iskreno, ne znam."

"Američka vlada odobrila je transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu se mogle prilagoditi uvjetima. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama. Grubo rečeno, tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO konfiguraciju koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO partneru", rekao je američki veleposlanik za N1.