Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik RH Ivo Josipović je okupljenima na 298. Sinjskoj alki kazao kako je siguran da će Hrvatska za dvije godine, kada se bude trčala 300. Alka, biti uspješnija i bogatija.


'Za dvije godine, kada budemo slavili 300 godina Alke, mislim da ćemo sasvim sigurno imati Hrvatsku koja je uspješna, bogatija, ugodna za življenje. Imat ćemo Sinj u kojem će možda proraditi one tvornice koje su, na žalost, pogašene, imat ćemo domovinu u kojoj vlada pravda i pravednost, imat ćemo Alku s novim tribinama i trkalištem. I znam da ćemo za dvije godine reći: Hrvatska - 'u sridu', Sinj - 'u sridu', Alka - 'u sridu', rekao je Josipović.

Ocijenio je kako za održavanje Alke nema prikladnijeg dana od onog uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

'Vrijednosti koje se slave u spomen na 1715. godinu, pobjede nad nadmoćnim osmanlijskim agresorom, pa sve do danas najbolje su utjelovljene u Domovinskom ratu. Zato posebno pozdravljam sve hrvatske branitelje, junake Domovinskog rata i njihove obitelji', kazao je.

Iako je naglasio kako danas više nema rata u kojem bi se morale dokazivati te vrijednosti, uvjeren je da je 'svatko od naših građana i građanki spreman sutra, ako bude zatrebalo, ponovno pokazati da je duh koji ovdje njegujemo među nama'.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa u Šibeniku Konačno stiglo priopćenje Stožera: U Hrvatskoj 184 novooboljele osobe, još sedam preminulo Nacionalni stožer civilne zaštite Dobre vijesti Nacionalnog stožera: U Hrvatskoj manje od 50 novozaraženih, preminulo pet osoba

>> Na današnji dan 1995. godine je počela 'Oluja'

Predsjednik je ocijenio da je Hrvatska uspješna zemlja, jer je postala je članica EU, ali i da ima ozbiljne gospodarske probleme, koji traže hrabrost, odlučnost i spremnost na žrtvu, vrline pokazane u prošlosti.

'Hrvatska ima uzore iz prošlosti, u kojima smo pokazali da smo narod koji zna, može i hoće, narod koji ima što dati Europi. Ova, današnja Alka ima novu dimenziju. Pokazala je kako smo svjesni da danas nema većih vrlina i vrijednosti nego što su mir, prijateljstvo i spremnost na život s drugim zemljama, narodima i ljudima', ocijenio je Josipović te dodao kako je najbolji primjer za to Turska, čiji je veleposlanik lani po prvi puta bio na Sinjskoj alki.

'Ali pred nama je budućnost, a ja sam uvjeren da je ta budućnost - dobra budućnost', poručio je Josipović. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook