Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAMIR MIKULJAN

Šef NO-a Ine za Dnevnik Nove TV: "Nikada nijedan član NO-a, ni mađarski, niti hrvatski, nije bio protiv neke odluke. Mislim da to sve govori"

Šteta u megaaferi s pljačkom Inina plina zasad se procjenjuje na milijardu kuna, a hrvatski članovi Nadzornog odbora Ine uoči sutrašnje izvanredne sjednice sastali su se poslijepodne s premijerom Andrejem Plenkovićem. Aktualna pitanja oko afere koja potresa Hrvatsku za Dnevnik Nove TV komentirao je predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Mikuljan.

Premijer Andrej Plenković održao je u utorak poslijepodne uoči sutrašnje izvanredne sjednice Nadzornog odbora Ine s potpredsjednikom Vlade Olegom Butkovićem i ministrom financija Markom Primorcem te ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem sastanak s hrvatskim članovima NO-a Ine, priopćeno je iz Banskih dvora u utorak navečer.

Tijekom dana pak u javnom prostoru izmijenjeno je cijela salva više ili manje konkretnih prozivki vezano uz upravljačku i političku odgovornost. Predsjednik Republike Zoran Milanović je zaprepašten i optužuje Plenkovića, a još ranije oglasio se bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić i prozvao bivšeg ministra gospodarstva, a danas viceguvernera HNB-a Tomislava Ćorića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postavlja pitanje odgovornosti Milanović napokon o aferi koja trese zemlju: "Model organizirane pljačke. Nestvarno zvuče Vladina objašnjenja"

Vanđelić tvrdi da ugovor koji je omogućio preprodaju Ininog plina nije bio u domeni Nadzornog odbora (NO) nego Uprave te kako je vidio da Ina gubi novac o čemu je izvijestio nadležne među kojima i Ćorića, no bivši ministar je poručio da je Vanđelić kreativan u iznošenju alternativnih činjenica.

Ina je priopćila da Vanđelić nije nikada na sjednicama NO-a izjavio, niti je poslao mail, koji bi ukazivao na to da Ina gubi novac, kako je to ustvrdio.

''Ne znam da je Vanđelić prijavio nepravilnosti''

Za Dnevnik Nove TV aktualnu aferu pa tako i Vanđelićeve navode komentirao je predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Mikuljan.

''Pročitao sam to i ne mogu se zapravo baš načuditi jer smo svih ovih godina koliko sam ja bio u NO-u, a on predsjednik NO-a sve odluke donijeli jednoglasno. Nikada nijedan član NO-a, ni mađarski, niti hrvatski, nije bio protiv neke odluke. Naravno, prilikom donošenja neke odluke imali smo različitih rasprava, imali smo diskusije, razmimoilaženja, imali smo i stanki da bismo se usuglasili. Na kraju su sve odluke donijete jednoglasno. Mislim da to sve govori'', zaključio je Mikuljan u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Dinom Ćevid.

Damir Mikuljan, predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Mikuljan, predsjednik Nadzornog odbora Ine, i Dina Ćevid (Foto: DNEVNIK.hr)

Što se tiče Vanđelićeve prijave, Mikuljan je ustvrdio: ''Ja za to ne znam. Ja za to ne znam zbog toga što ove nepravilnosti zbog kojih je ovaj slučaj nije vidjela niti revizija, a mi taj ugovor nismo nikada dobili na stol niti je on bio predmet razmatranja na NO-u. Dapače, nije trebao niti biti''.

Bivša direktorica Sektora za prodaju plina, Škugorova prethodnica, bila je smijenjena i Škugor imenovan na to mjesto, a Vanđelić tvrdi da je propitkivao i tu odluku, no Mikuljan o tome govori uz napomenu da je on u NO došao 2017: ''Dakle, to je bilo daleko iza toga nakon što je Škugor došao na to mjesto. O tome doista ne znam ništa''.

''Revizija nije ništa primijetila''

Mikuljan je objasnio da NO ima svoju sjednicu u lipnju odnosno u svibnju i na kraju poslovne godine svake godine: ''Daje se Izvješće o poslovanju i daje se Izvješće Revizijskog odbora. Zanimljivo je da u tom Izvješću nije bilo ništa nađeno''.

''Interna i vanjska revizija seciraju svaki poslovni proces, svaku kupoprodaju, sve ono što spada u primitke i ono što spada u rashode. Nisu ništa primijetili'', istaknuo je Mikuljan.

''Kada bi to došlo do nas i kada bismo to imali na stolu, o tome razgovarali, onda bismo mogli i primijetiti. S obzirom na to da to nije bilo na našem stolu što i nije trebalo doći jer pripada upravljačkom sklopu svih aktivnosti u Ini onda bi se to nešto i moglo primijetiti'', kazao je Mikuljan objašnjavajući zašto oni nisu ništa primijetili. 

''Osjećam se apsolutno loše i nelagodno'' 

Istaknuo je da se ''apsolutno loše osjeća i nelagodno'': ''Mislim da je velika reputacijska šteta nanijeta Ini takvim postupcima, ali mislim da je sada pravi trenutak da se sve poslovne aktivnosti i procese osmislimo, da ih ponovno postavimo na noge da se ovo više nikada ne dogodi - da učimo nažalost iz vlastitih grešaka''.

Osvrnuo se i na Škugorovu tvrdnju da se ''to tako radi u Ini''. ''Nadam se da je javnost svjesna da se okrivljenici, osumnjičenici brane na različite načine'', poručio je Mikuljan.

Damir Mikuljan, predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Mikuljan, predsjednik Nadzornog odbora Ine Foto: DNEVNIK.hr

Mnogi se pitaju je li moguće da Mađari o ovome slučaju nisu ništa znali, no Mikuljan podsjeća kako ''s obzirom na to da kao članovi NO-a nisu dobili takve materijale nisu znali. Ako su imali neke druge izvore saznanja, ja to ne znam, ali oni kao ni svi mi nisu imali te materijale na stolu koji bi mogli upućivati na ovakve razmjere''.

''Premijera smo informirali o onome što sam kao predsjednik NO-a sa svojim mađarskim kolegom- zamjenikom zatražio, a to je izvanredna sjednica NO-a s iscrpnim izvješćem o svakom aspektu ovoga slučaja. Mi nismo tijelo kaznenog progona, ali moramo sagledati kako je moguć unutar takvih poslovnih procesa ovakav slučaj i ako je potrebno te procese kompletno promijeniti da se ovako nešto više ništa ne dogodi'', kazao je Mikuljan u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve demantirao Tomislav Ćorić: "Nikad u životu nisam s Plenkovićem razgovarao o Škugoru"

U akciji koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja, uz direktora u Ini Damira Škugora, našli su se i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavao po cijenama ispod tržišne cijene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROMJENE I NA ČELU HOK-A Repovi krađe u Ini se šire: Tko je već izašao iz Remetinca, a tko će još malo brojati rešetke?

Šteta za Inu navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Šurjak za 68,9 milijuna kuna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene