Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve demantirao

Tomislav Ćorić: "Nikad u životu nisam s Plenkovićem razgovarao o Škugoru"

Viceguverner HNB-a i bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ustvrdio je da nikada s premijerom Andrejom Plenkovićem nije razgovarao o uhićenom direktoru u Ini Damiru Škugoru, a za bivšeg predsjednika Nadzornog odbora (NO) Ine Damira Vanđelića rekao je kako je "kreativan u iznošenju alternativnih činjenica".

"Nikad u životu nisam s Andrejom Plenkovićem razgovarao o Damiru Škugoru", rekao je bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja, a sada viceguverner HNB-a Tomislav Ćorić demantirajući pisanje tjednika "Nacional".

Nikada u razgovoru s Fasimonom nije zagovarao bilo kakva kadrovska rješenja

Tjednik je, pozivajući se na izvore iz HDZ-a, naveo da je direktor u Ini Škugor koji je uhićen zbog malverzacija s prirodnim plinom, bio čovjek iz "najuže zone povjerenja" Plenkovića te da je predsjednik Uprave Ine Sandro Fasimon najmanje jednom izjavio kako je upravo Plenković 2019. godine urgirao da se Škugora u Ini postavi na mjesto direktora Sektora za trgovinu prirodnim plinom.

"Dva neovisna izvora navode kako je Fasimon izjavio da je on to zaključio nakon razgovora koji je vodio s tadašnjim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem. Prema tim navodima, za postavljanje Škugora na tu poziciju izravno se kod Fasimona zauzeo Ćorić, ali navodeći da on samo prenosi želje premijera Plenkovića", piše "Nacional".

Ćorić kaže kako nikada u razgovoru s Fasimonom nije zagovarao bilo kakva kadrovska rješenja.

"Nikad tijekom svog mandata u razgovoru s Fasimonom nisam inzistirao ili zagovarao bilo kakva kadrovska rješenje, pa niti u slučaju imenovanja Škugora. To samo po sebi znači da se nisam ni pozivao na predsjednika Vlade", poručuje Ćorić.

U akciji koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja, uz Škugora, našli su se i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavao po cijenama ispod tržišne cijene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lako tako Pet stanova, plaća 20.000 kuna, dvije garaže, vozi se Passat: Imovinska kartica razotkriva sav luksuz jedne od osumnjičenih u pljački Ine

Ministar ne može znati po kojoj cijeni se provode transakcije na četiri razine ispod Uprave

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Referirajući se kratko na sam slučaj Ćorić je rekao kako resorni ministar "ne može znati po kojoj cijeni i po kojim ciframa se vrše transakcije na četiri razine ispod Uprave kompanije".

"Ni jedan ministar, ni sadašnji Davor Filipović niti ja, niti moji prethodnici", ustvrdio je.

Čestitao je pritom Ministarstvu financija i Poreznoj upravi te Uredu za sprječavanje pranja novca na "uspješnoj akciji i razotkrivanju kriminalnih radnji u Ini".

"To što se događalo, događalo se na četiri razine ispod Uprave Ine i. nažalost. jedino što možemo zaključiti jest da se takve stvari događaju. Ali, hvalu Bogu, Ministarstvo financija, Porezna uprava i Ured za sprječavanje pranja novca su reagirali", rekao je.

Vanđelić iznosi alternativne činjenice

Ćorić jer također prokomentirao tvrdnje bivšeg predsjednika Nadzornog odbora (NO) Ine Damira Vanđelića, koji je izjavio da ugovor koji je omogućio preprodaju Ininog plina nije bio u domeni NO nego Uprave, te da je vidio da Ina gubi novac o čemu je izvijestio nadležne, među njima i Ćorića koji je tada bio ministar gospodarstva.

"Vanđelić je vrlo kreativan u iznošenju alternativnih činjenica", poručio je Ćorić.

Vanđelić je rekao da je uputio mail svim članovima NO-a jer poslovanje Ine zaostaje, a kompanija godišnje gubi 200 milijuna eura. "Poslao sam mail svim članovima Uprave i NO-a i kopiju ministru Ćoriću”, tvrdi Vanđelić i kaže da na to nije dobio odgovor već “praktično špotanje jer problematizira te stvari”.

“Ćorić je rekao da politiziram i da se bavim nekim drugim poslom. Na tom sastanku se ime Škugora nije spominjalo, ja ga ne poznajem”, rekao je Vanđelić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera koja trese Hrvatsku Vanđelić progovorio o Ini, tvrdi da je Ćorić sve znao: "Poslao sam svima mail. Godišnje gubimo 200 milijuna eura, očito postoji problem..."

Oglasili se iz Banskih dvora

U Vladi su navode također opovrgnuli. 

"Pokušaj da se za poslove kupnje i prodaje plina, koje istražuje USKOK, odgovornost pripiše Vladi čista je zamjena teza i obmanjivanje javnosti. Predsjednik Vlade nema nikakve veze s pozicijom Škugora u Ini niti ga osobno poznaje'', poručili su iz Banskih dvora.

Odgovore na pitanja o poziciji Škugora u Ini, dodali su, ''treba dati Ina, a ne Vlada, čije su službe pri Ministarstvu financija i otkrile sumnjive poslovne procese i transakcije te blokirale nezakonito stečenu imovinu".

Opetovavši Vladinu poruku i Ćorićeve riječi, javili su se i iz HDZ-a zaključivši u objavi na Facebooku naslovljenoj ''O medijskim podmetanjima, Vanđelićevoj ''kreativnosti'' i uspješnoj akciji državnih tijela'' kao se ''čini da je naknada od 30.000 kuna Vanđeliću bila dovoljan motiv da šuti dok je obnašao dužnost predsjednik NO-a Ine, a sad ''kreativno'' konfabulira kada to više nije''.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene