Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se i predsjednik

EKSKLUZIVNO Josipović: Neka Vlada objasni čiji su otoci bili 1992. godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U intervjuu koji je predsjednik Josipović dao za Dnevnik Nove TV, očitovao se o pitanju razgraničenja s BiH.

Vlada želi ratificirati sporazum o granici iz BiH iz 1999. godine . Mislite li da je to potrebno i prihvatljivo? Ja sam i 2010. godine govorio o tome kako o tome treba razmisliti kao o jednom od mogućih rješenja. Međutim, ono što mislim da bi svakako trebalo napraviti, a to i preporučam da se učini, jest da se javnosti vrlo jasno kaže da li su na dan osamostaljenja Hrvatske sporna područja bila u sastavu Hrvatske ili u sastavu Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Otkrivena marihuana na granici s BiH - 1 32-godišnjak uhićen FOTO Policija na granici s BiH zaustavila čovjeka s velikim kovčegom, kada su ga otvorili imali su što i vidjeti

Novi srbijanski šef diplomacije kaže kako je došlo vrijeme da se povuku dvije tužbe. Moja teza već jako dugo je da tužbe imaju smisla do onog trena dok se ciljevi koji su se željeli tužbom ostvariti ne mogu ostvariti nekim drugim putem. Isto tako nam je potrebna i racionalna procjena kakvi su nam izgledi.

Kakvi su nam izgledi? To ostavimo pravnom timu. Vi znate da sam ja radio na toj tužbi, ali sada sam političar i predsjednik. Kada je riječ o ciljevima koji se žele ostvariti ja ću podsjetiti, to je u prvom redu pronalaženje sudbine nestalih osoba, suradnja Srbije s haškim sudom i kažnjavanje ratnih zločinaca, te povrat kulturnog blaga. Na kraju će naše vlade odlučiti je li taj trenutak sazrio.

Kada bi Srbi sve to riješili, bi li tužba bila nepotrebna? Tada tužba nema smisla.

Građani moraju biti svjesni da tu nema ratne reparacije ili odštete, je li tako? Postoje neki mitovi vezani za tu tužbu o tome kako će se tu dobiti neka velika lova. Čak i za Srebrenicu sud je presudio da u takvim slučajevima novčane naknade nisu primjerene.

Mislite li da je ove godine sazrelo vrijeme da se sjedne za stol sa srpskom stranom? Očito da je, prema zadnjoj izjavi naše ministrice Pusić, razgovori će o tome započeti i naravno da im treba zaželjeti uspjeh.

U Hrvatskoj je ovaj tjedan, ali mislim da će to biti priča koja će obilježiti sljedeće mjesece su nove Vladine projekcije. Završit ćemo godinu na nuli. Je li po vama to očekivano? S tim sigurno nismo zadovoljni, nitko nije, pa ni sama Vlada. To je realnost. Očekivanja i obećanja su bila puno veća nego što je ta nula. Ono što ja kao osoba koja se ne bavi ekonomijom, ali ipak moram voditi računa o općem kontekstu, mogu samo Vladi preporučiti puno veći angažman i brzinu u donošenju odluka.

Je li se Vlada precijenila ili podcijenila pravo ekonomsko stanje u zemlji' Jesmo li zbog toga očekivali više? Naravno da se od nove vlade uvijek puno očekuje, sigurno su okolnosti teže no što ih je Vlada očekivala, ali javnost ima pravo do kraja inzistirati na predizbornim obećanjima. Građani su u velikoj mjeri pokazali da su spremni na odricanje, pogledajte kako je relativno lako zaključen kolektivni ugovor s državnim službenicima. Ima problema s javnim službama, ali se nadam da će se i tu naći zajednički jezik.

Objavljena je lista poreznih dužnika. Smatrate li da je to bila politički pametna odluka? Objavljivanje te liste, sa strane sadašnje administracije, pokazivanje te liste je podvlačenje crte da bi se sutra moglo reći to je nešto što smo naslijedili. Imajući sve na umu, sa stajališta vlade sigurno prevladavaju plusevi.

Mislite li da je ovo dobro zbog stanja duha nacije? Možda je dobro, ali sve skupa će biti uzalud ako ovome ne uslijedi odlučna i čvrsta akcija naplate poreznog duga. Jedan dio ljudi koji nisu platili porez su povrijedili i kazneni zakon i tu ne bi trebalo biti nikakve miloti. Moramo izgraditi kulturu da javnost osjeća da je neplaćanje poreza ozbiljna povreda društvene discipline.

Da imate suradnika u Uredu koji nije platio porez, biste li mu zahvalili na suradnji? Vrlo vjerojatno, naravno treba vidjeti okolnosti, ali u načelu netko tko nije platio porez ne bi m gao biti na javnoj funkciji.

Cijeli intervju s predsjednikom Republike pogledajte u Dnevniku Nove TV u 19:15.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene