Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je sućut obitelji Ivana Pšenice, dugogodišnjeg predsjednika Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvodenih hrvatskih branitelja 'Vukovarske majke'.


'Ivan Pšenica bio je čovjek istine i pravde, istinski domoljub i čovjek čvrstih moralnih načela. Kao hrvatski branitelj podnio je najveće osobne i obiteljske žrtve, da bi nakon povratka iz zatočeništva u srbijanskom koncentracijskom logoru godinama zauzeto radio na pronalaženju posmrtnih ostataka nestalih hrvatskih branitelja. Pridružujući se mnogima koji izražavaju poštovanje njegovoj osobi, želim istaknuti da mi je bila čast upoznati ga i surađivati s njim u njegovim plemenitim nastojanjima. Njegov život ostaje nam kao primjer istinske čovječnosti i ljubavi prema bližnjemu', stoji u poruci sućuti predsjednika Josipovića.

>>
Umro Ivan Pšenica

Ivan Pšenica, dugogodišnji predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja 'Vukovarske majke', umro je jutros u Zagrebu u 69. godini, potvrdio je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Pšenica se rodio 1944. godine u Vukovaru, gdje je živio do agresije na taj grad 1991. godine, kada se uključio u obranu Vukovara zajedno sa sinom Borisom, ubijenim nakon sloma obrane toga grada. Nakon srpske okupacije Vukova bio je zatočenik srpskoga koncentracijskog logora u Begejcima, a po završetku rata živio je u Vukovaru i Zagrebu.

Posljednji ispraćaj Ivana Pšenije bit će u utorak, 8. siječnja u 13 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Komemorativno okupljanje je u ponedjeljak, 7. siječnja, od 11 do 13 sati u prostorijama Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Zagrebu, Kneza Mutimira 5, izvijestili su večeras iz Saveza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Elton John (Foto: Getty Images) Elton John uputio poruku tolerancije na Montreux Jazz Festivalu u Švicarskoj Slika nije dostupna Papa nadletio Hrvatsku: Evo što nam je poručio!