Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojkotirao proslavu

Ustavnopravni stručnjak o Milanovićevom istupu: ''Njegov osobni stav o datumu Dana državnosti je irelevantan. On se obraća kao predsjednik''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni ovo obilježavanje nije prošlo bez tenzija među državnim vrhom. Predsjednik Zoran Milanović ovoj je svečanosti našao manu.

Za njega danas nije Dan državnosti, zato je odlučio bojkotirati cjelodnevno svečano obilježavanje i samo je položio vijence na Mirogoju. Sutvorac hrvatskog Ustava Vladimir Šeks, poručuje da je to razlog za opoziv, a ustavnopravna struka također smatra da se predsjednik ne ponaša u skladu s dužnosti koju obnaša.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Objava na Facebooku Milanović poručio: "Hrvatska ne može podnijeti još četiri godine Plenkovićeve vlasti" Zoran Milanović I o Butkoviću Milanović: "Plenković nas uvlači u sukobe koje ne razumije"

''Sad vama sretan 30. 5. to je nekakav datum, nije da nije, ali dan državnosti nije'', rekao je predsjednik Zoran Milanović. Predsjednik ustraje – za njega 30. svibnja nije Dan državnosti.

Povratak Dana državnosti na 30. svibnja odluka je koju je većinom glasova donio Sabor, ali za predsjednika, to je rezultat političke trgovine. ''Možeš jer možeš. Dobio si, kupio si nekakve glasove žetonima. Doći će netko drugi, nadam se da će biti razuman, da neće tjerati svoju volju i odabrati nešto što smeta polovici hrvatskih građana ili većini'', poručio je predsjednik.

Premijer ne želi u sukob

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u sukob se nije želio upuštati. ''Ja mislim da je loše ukoliko predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Hrvatski sabor. Mi jako dobro znamo da je Račanova vlada 2001. godine promijenila Dan državnosti i stavila ga na 25. lipnja, koji je isto tako važan datum, ali ovo je bio početak. I zato mi je žao da na taj način govori o danu, datumu ključnom datumu za suvremenu hrvatsku povijest'', rekao je premijer. Nada se da će do kraja svog mandata promijeniti mišljenje.

''Ja ne želim svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto obilježavamo ili slavimo, pretvarati u polemiku s predsjednikom Republike. S njime možemo polemizirati sve druge dane'', poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Propustio svečano obilježavanje

Svečano obilježavanje koje organizira Vlada, predsjednik je odlučio propustiti. ''Ja ne bojkotiram. To je predizborni skup i ovo je obećanje jedne političke garniture koju oni sad ispunjavaju'', rekao je Milanović.

Ovakve izjave ne bi trebale dolaziti od predsjednika, koji predstavlja sve građane, smatra ustavnopravni stručnjak Mato Palić. ''Njegov osobni stav o tom datumu je irelevantan jer on uvijek kad govori, govori kao predsjednik Republike Hrvatske. Ako ima dvojbe o tom datumu, uvijek može zatražiti od Ustavnog suda ocjenu suglasnosti dijela zakona koji to propisuje s Ustavom.

Kada je u pitanju neutralnost predsjednika u kampanji, ona je poželjna, a poželjno je i da izađe na izbore i glasuje, smatra Palić. ''Bilo kakvo politiziranje u ovakvoj osjetljivoj situaciji je jedan pogrešan pristup'', kaže stručnjak.

SDP bez stava o predsjednikovu stavu

O predsjednikovu negativnom stavu SDP nema stav. Vide samo HDZ. ''Jedina reforma koju je provela Plenkovićeva vlada u zadnje četiri godine je reforma datuma blagdana i praznika i sasvim sam siguran da će od nje građani živjeti puno bolje, imati puno veće mirovine, plaće i to je ono što je istina'', rekao je čelnik SDP-a Davor Bernardić.

Predsjednik nastavlja gdje je stao otkad je preuzeo mandat, poručuje Škoro. ''Mislim da je to sve skupa u želji da se sve teme koje su bitne za ovaj narod svedu na ideologiju i vidite da, kad se on javi, onda se automatski javi, evo danas Šeks, koji traži njegov opoziv, pa se Plenković svemu čudi.

Ja vjerujem, barem što se tiče Šeksa i Milanovića, da će to sve skupa riješiti u nekom zagrebačkom restoranu'', kaže Miroslav Škoro.

Šeks bi Milanovićev opoziv

Potaknut Milanovićevim istupima, jedan od tvoraca hrvatskog Ustava, Vladimir Šeks smatra da treba pokrenuti opoziv. ''Pa nek' pokrene. Mislim, za gospodina Šeksa, kodno ime Sova, nitko nikad nije glasao. Dakle, on je jedan od vrlo negativnih likova hrvatske države zadnjih 30 godina iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni netrag i bestrag'', rekao je Milanović.

Da bi se pokrenuo opoziv predsjednika, potrebna je dvotrećinska većina svih saborskih zastupnika, a nakon toga konačnu odluku donosi Ustavni sud dvotrećinskom većinom svih sudaca.

Sabor je raspušten, a tek za nešto više od mjesec dana ćemo vidjeti tko će u njega zasjesti.

Do tada samo predsjednik Milanović zna kojim će se temama u verbalnim eskapadama bez biranja riječi pozabaviti u javnim istupima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene