Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Karamarko nije Merkel'

Kandidati ne bi mijenjali izbor predsjednika: Sa šefom HDZ-a ne slaže se ni Grabar Kitarović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S izjavom Tomislava Karamarka da je izbor predsjednika u Saboru racionalan ne slažu se kandidati za predsjednika, pa ni Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednika države, kažu predsjednički kandidati, i dalje treba birati izravno - na izborima, kao i do sada. S izjavom Tomislava Karamarka da je izbor predsjednika u Saboru - racionalan, čini se, ne slaže se ni njegova stranačka kolegica. Ivo Josipović ide i korak dalje, pa Karamarku prijeti da će mu, dođe li do promjena - takvu namjeru rušiti na referendumu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obraćanje Ivana Sinčića 'Ponosan sam na vas, napravili smo nemoguće' Slika nije dostupna Predsjednički izbori '20 posto glasača tražilo neku novu pravednost'

Ivu Josipovića naljutila je ideja Tomislava Karamarka da se predsjednik države bira u Saboru.

Josipović: HDZ želi kancelarskim sustavom uskratiti građanima izbor predsjednika

'Jasno je da niti je, nažalost, naša demokracija njemačka demokracija, a još manje gospodin Karamarko Merkel', kaže Josipović. Iz Opuzena je poručio da bi to bilo silovanje demokracije.

'Ja bih svakako inicirao referendum, zajedno s drugim građanima, skupio bih potpise i s građanima srušio jednu takvu nakaradnu ideju', poručio je.

Kolinda, čini se, ne dijeli mišljenje s Karamarkom

O toj ideji, Tomislav Karamarko u Splitu je u nedjelju govorio ovako: 'Gledajte, pa to bi bilo racionalno'. No, sa stranačkim šefom, čini se, mišljenje ne dijeli Kolinda Grabar Kitarović.

'Predsjednički izbori moraju biti izravni i da je to najdemokratskiji način izbora predsjednika, odnosno predsjednice republike', rekla je ekipi Dnevnika Nove TV.

Tako se, kaže Grabar Kitarović, predsjedniku daju ovlasti koje nisu zapisane u Ustavu.

Josipović protiv toga da se Predsjednik bira u Saboru

'A to je da je ona glas naroda. Da je arbitar, izvanstranačka, i iznadstranačka osoba koja zastupa nacionalne narodne interes, a ne interese stranaka u saboru', objasnila je.

Da je riječ o opstrukciji demokracije, misli Milan Kujundžić.

I Kujundžić i Sinčić protiv

'Zapravo je Karamarko poslao poruku da gospođa Grabar Kitarović nema što raditi, da će on vladati kao apsolutista cijelom Hrvatskom, i to je nova prevara naroda, hrvatski narod će zauvijek birati predsjednika države', poručio je Kujundžić.

Ni Ivan Vilibor Sinčić ne bi mijenjao način izbora, ali bi nešto drugo. 'Treba naravno u izbornom procesu srediti biračke popise i imati bolju kontrolu glasova', kaže.

Kujundžić objasnio: Nisam protiv trećeg entiteta, već protiv raspada

Uz to što se o ovom pitanju slažu kandidati, s njima se slažu i predsjednici Vlade i Sabora.

'Treba zadržati balans državnih institucija koje ima Ustav i treba ih poticati na suradnju i međusobnu kontrolu', smatra predsjednik Sabora Josip Leko.

'Ja to ne bih mijenjao, a inače, takve genijalne inicijative bih cijenio više izvan perioda izbora, sad smo u izborima, ne znam što znači takav prijedlog', poručio je premijer Zoran Milanović .

No, osim što ne bi da predsjednika bira sabor, ne bi si smanjivali ni ovlasti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene