Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica u Sloveniji: ''Imala sam niz upita hoću li ići, ali o tome uopće nisam dvojila''

Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u radnom je posjetu Sloveniji.

Predsjednica sudjeluje na svečanom ručku u Brdu kod Kranja kojeg u prigodi početka novog mandata upriličuje slovenski predsjednik Borut Pahor za predsjednike susjednih država.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati

''Zaželjela bih Vam puno uspjeha u nastavljanju obnašanja Vaše predsjedničke dužnosti i veselim se našoj daljnjoj suradnji, kako bilateralnoj tako i onoj u vođenju Procesa Brdo-Brijuni koji je od iznimnog značaja za naše jugoistočno susjedstvo'', rekla je Predsjednica.
Spomenula je prijepor o rješavanju graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije.

''Smatram da je posebno važno sastajati se, nastavljati i poticati dijalog. Iako sam imala niz upita hoću li u ovom trenutku ići u Sloveniju, o tome uopće nisam dvojila'', rekla je.

Istaknula je da su Republici Hrvatskoj dobrosusjedski odnosi sa svim susjedima vrlo važni. ''Uvijek je potrebno sagledati ukupnost naših pojedinih odnosa koji su mnogo više od nekoliko otvorenih pitanja koje nam je preostalo riješiti. Stoga, smatram da takva otvorena pitanja, pa i ono granično sa Slovenijom, treba rješavati otvorenim i prijateljskim dijalogom i ne dozvoliti da ona zasjene i dominiraju našim inače vrlo dobrim odnosima. Vjerujem da su naše dvije susjedne države, članice EU-a i NATO-a više nego sposobne to postići'', rekla je Predsjednica.

Sudionicima je pažnju skrenula na jugoistočnu Europu ''čija je budućnost, sigurnost i stabilnost također od vitalne važnost za sve naše države'' te izrazila nadu da će ta tema biti prisutna i u nekoliko sljedećih predsjedanja - austrijskom u drugoj polovini godine, rumunjskom 2019. i hrvatskom 2020. godine.

Pozivu se zbog privatnih razloga nije odazvao austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen te zbog državnih obveza u domovini mađarski predsjednik Janos Ader.

Pred početak službenog ručka i razgovora o europskim pitanjima i međusobnoj suradnji na polusatnom susretu u četiri oka sastali su se hrvatska predsjednica i slovenski predsjednik, a želju da dobrosusjedske i prijateljske odnose na zasjene neka otvorena pitanja iznijeli su i u pozdravnim govorima pred početak ručka.

Pozdravljajući visoke goste, Pahor je kazao da se vanjska politika svake države gradi na dobrosusjedskim odnosima i suradnji, što je i primarni interes susjednih država i naroda. Zato je potrebno tražiti rješenja za sve probleme, a onda se i držati dogovora kad se do njih dođe, rekao je slovenski predsjednik.

Probleme uzrokuju ljudi, ali su svi problemi rješivi, a u tom bi smislu primjer ljudima da se stvari mogu riješiti trebali davati političari, kazao je među ostalim Pahor koji je istaknuo i "mediteransku dimenziju" današnjeg susreta, te je zahvalio gostima na dobrim željama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene