Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u u subotu u radnom posjetu Sloveniji i sudjelovati na svečanom ručku u Brdu kod Kranja, koji u prigodi početka novog mandata upriličuje slovenski predsjednik Borut Pahor za predsjednike susjednih država, priopćio je u četvrtak Pantovčak.


Osim hrvatske predsjednice na ručku će biti talijanski predsjednik Sergio Mattarella, austrijski čelnik Alexander Van der Bellen i mađarski predsjednik Janos Ader.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor "uhvaćeni" u šetnji Zagrebom, evo što su rekli pred kamerom Dnevnika Nove TV Slika nije dostupna Borut Pahor: Moglo bi doći do incidenata i konflikata

Na početku ručka predviđena su kratka prigodna obraćanja nazočnih predsjednika.

Prvotno je bilo planirano da Pahor upriliči neformalni susret s predsjednicima susjednih zemalja 20. prosinca, dva dana prije polaganja prisege za drugi mandat, ali je on odgođen.

Kako je ranije rečeno u Uredu slovenskog predsjednika, Pahor kani iskoristiti taj susret za učvršćenje dobrosusjedskih odnosa i međusobne suradnje susjednih država.

U svom inauguracijskom govoru Pahor se založio za provedbu arbitražne presude o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu koju Hrvatska ne priznaje.

"Utemeljeno očekujemo da će tu odluku poštovati susjedna i prijateljska Hrvatska. Na neka očekivanja s hrvatske strane da bi nakon odluke arbitara tražili neki srednji kompromisni put odgovaramo da je taj kompromis bio arbitražni sporazum i da je sada taj put potrebno završiti", kazao je Pahor. (Hina)