Izbori se bliže, političke stranke slažu predizborne kombinacije. Sastav lijevog i desnog bloka još nije poznat. Ali se zna - čiji telefon najčešće zvoni.


HSS-ov čelnik najtraženija osoba. A stranka koju vodi najpoženija politička udavača.

'Nikakve fotelje, nikakva mjesta, nikakve uhljebarske pozicije, niti ćemo slušati tuđa mišljenja', rekao je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

S njima žele i lijevi i desni.

'Mi smo s njima imali plodna razdoblja prije 10 godina i naročito s novim vodstvom ne vidim da to ne bude tako i u ubuduće', rekao je predsjednik SDP-a, Zoran Milanović.

'Mi ćemo nastojati na izbore ići u onoj kompoziciji koja će nam dati najbolji rezultat', rekao je Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a.

Beljak je bliži SDP-u, no desna struja u stranci, među njima i Marijana Petir koaliciji s Milanovićem navodno nije sklona.

'Mi možemo imati unutar stranke različito mišljenje, ali ćemo u HSS-u ostati, ali ćemo zajedno napraviti najbolje za HSS i Hrvatsku', kazao je Beljak.

Milanović pokušava okupiti širu narodnu koaliciju u kojoj se vidi, kako tvrdi, i šef laburista Tomislav Končevski. U HNS-u pikiraju i na Hrid, ne i Most.

'Suradnja s Mostom je ja mislim skoro pa nemoguća, jer je Most pokazao se kao prirodan koalicijski partner HDZ-a', kazala je potpredsjednica HNS-a, Anka Mrak Taritaš.

HDZ s partnerima pregovara, iako novog predsjednika još nisu izabrali.

'Da li će neki otpasti ili će neki novi nam se pridružiti, u ovom času je prerano reći', rekao je predsjednik Sabora, Željko Reiner.

A nagađa se da bi mogli otpasti Hrast i HSP Ante Starčević, koji računa na HDZ.

Na pitanje misli li da je suradnja s HDZ-om moguća ako pobijedi Andrej Plenković, predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš kaže kako se ne bi miješao u njihove izbore te kako je sa svim potencijalnim kandidatima u dobrim odnosima.

Milan Bandić se, pak, vidi kao premijer. 'Sa svima možemo surađivati sa svima kojima je boljitak Hrvatske na prvom mjestu. Ja sam jedini koji može okupiti lijevo, desno i centar', rekao je Bandić.

Most će na izbore samostalno, moguće s pojačanjem, Tihomirom Oreškovićem, koji u utorak o toj temi nije želio govoriti.

Vremena je sve manje. Izbori su početkom rujna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr