Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grcaju u dugovima

Pred bolnicama sanacijski postupak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske bolnice grcaju u dugovima, novca nemaju pa ga traže od države. Zbog nagomilanih dugova, pred bolnicama je sanacijski postupak.

O svemu još treba odlučiti Vlada, a plan se zasad provodi na razini Ministarstva zdravlja. Bolnice s lošom financijskom situacijom više ne bi trebale biti u vlasništvu županija. Vlasnik će postati država, što znači da će preuzeti brigu za dug. A koliko iznose ukupna dugovanja hrvatskih bolnica, u Ministarstvu nam nisu znali reći. Kazali su da se podaci trenutačno obrađuju. S obzirom da se samo u pojedinačnim slučajevima radi o stotinama milijuna kuna, jasno je da će bolnički dugovi biti veliko opterećenje za proračun.

Pročitajte i ovo Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?" Ilustracija neradan dan Provjerite gdje će na dan izbora biti dežurni liječnici, pedijatri i zubari u Zagrebu

Novčana ograničenja nedostatna

Crvena uputnica na stolu znači samo jedno pacijent se mora obavezno primiti. 'Mi smo svakom pacijentu koji dođe u našu ustanovu dužni pružiti svu svu potrebnu skrb i lijekove. Na taj način, kažem, dođe do probijanja limita i odmah ste u dugu', kazala je Kristina Bačkov, medicinska sestra.

Novčana ograničenja postavlja HZZO, no za mnoge bolnice ti iznosi su nedostatni. 'U 3 godine mi smo napravili posla preko 150 milijuna kuna, koji je iznad limita, koji smo morali napraviti, a koji Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje neće nikad isplatiti', kazao je Josip Kraljić, pročelnik UO-a za zdravstvo Zadarske županije.

>> Pacijenti će na lecima uskoro moći reći što ih smeta u bolnicama

Tko je kriv za dugove?

Nadležni, pak, vide i drugačije uzroke. 'Do probijanja limita dolazi na nekoliko načina, neracionalnim poslovanjem i ispostavljanjem neispravnih bolničkih računa', kazala je Dubravka Pezelj Duliba, pomoćnica ravnatelja HZZO-a.

U Ministarstvu zdravlja uvjereni su da će problem velikih dugova riješiti sanacijom, za koju postoje pravila. Županije se odriču osnivačkih prava, program sanacije traje 12 mjeseci, a nakon toga slijede 2 godine monitoringa. 'Bojim se da je to rješavanje samo posljedica, a ne i uzroka', kazao je Kraljić.

Zbog najavljenih promjena nisu optimistični ni pacijenti. 'Cijeloj Hrvatskoj neće pomoći pa neće pomoći ni bolnicama', kazala je pacijentica Marija.

A novca je sve manje, pa će i bolnički proračuni u ožujku biti niži. 'Proračuni su de facto smanjeni samo bolnicama koje su u vlasništvu države, dakle, kliničkim zdravstvenim ustanovama, tako da je za njih 1,33 posto', kazala je Duliba.

Usporavanje rasta troškova je neizbježno. No, pitanje je hoće li manje novca značiti i lošiji standard. U Ministarstvu kažu da se sanacija bolnica neće odraziti na standard pacijenata. Ističu da neće biti ukidanja bolničkih odjela i uštede na materijalu i lijekovima.

No, uprave bolnica nešto su opreznije i ne žele izlaziti s predviđanjima. Uvođenje sanacijskog upravitelja za njih će biti novost u poslovanju koje bi, prema procjenama Ministarstva, trebalo biti racionalnije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene