Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Nailaze na poteškoće

Demokratski savez Srba poziva: Koristite svoje pravo na neradni pravoslavni praznik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Demokratskog saveza Srba (DSS) pozvali su radnike pripadnike srpske zajednice da budu slobodni koristiti se svojim pravom na neradni dan na Uskršnji ponedjeljak i da podnesu zahtjev poslodavcu.

"Isto tako, pozivamo poslodavce da o ovome pravu upoznaju svoje radnike i da im omoguće proslavu Uskrsa po julijanskom kalendaru u skladu sa zakonom", poručili su iz DSS-a te naveli da očekuju da Državni inspektorat ažurnije provjerava provođenje zakonske odredbe u praksi kako bi svi poslodavci zakonsku obvezu i poštovali.

Podsjetili su da je pravo pripadnika srpske zajednice na neradni dan na dan Uskrsnog ponedjeljka uvedeno Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima počevši od 1. siječnja 2020.

Pročitajte i ovo Dragana Jeckov sa sramotnom slikom "Serbian family tree" VIDEO Jeckov u Saboru poderala sramotnu sliku: "Treba se ograditi od mrzitelja. Namjere su opasne i pogubne"

Međutim, mišljenja su da u ostvarivanju tog prava određen broj pripadnika srpske zajednice nailazi na poteškoće i da neki poslodavci, protivno zakonu, odbijaju svojim radnicima osigurati korištenje prava na neradni dan smatrajući da oni o tome odlučuju po svojoj volji.

"Drugi opet to omogućuju, ali radnicima isti tretiraju kao da su radili, a ne da je u pitanju neradni dan. Dio naših sunarodnjaka nije niti upoznat da imaju ovo pravo ili se ustručavaju koristiti ga pa uzimaju godišnji odmor", naveli su iz DSS-a u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija OBILJEŽAVANJE REINTEGRACIJE SDSS neće sudjelovati na svećanosti u Vukovaru: Prozvali vlast zbog licemjerja i uskraćivanja prava Srbima

Poručili su i da u ostvarivanju ovoga prava, sve što pripadnici srpske zajednice trebaju učiniti je podnijeti zahtjev poslodavcu koji je, sukladno zakonu, dužan zahtjev prihvatiti i tretirati ga kao neradni dan, uz pravo na naknadu plaće. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene