Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održan sastanak

Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

Predsjednica Nezavisnog sindikata srednjih škola Nada Lovrić izjavila je u petak nakon sastanka pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade da su zatražili isplatu uskrsnica od 100 eura svim zaposlenima u javnim službama, a od 200 eura za članove sindikata.

"Sindikati javnih službi smatraju kako je sada dobra prilika da do početka pregovora o osnovici plaća učine iskorak pa su tražili 100 eura uskrsnice za sve zaposlene, a za članove sindikata 200 eura", rekla je Lovrić novinarima nakon prvog sastanka Vlade i sindikata o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

"Pokušavamo pokazati društvenu odgovornost, teško žive i članovi i nečlanovi sindikata, odnosno svi zaposlenici javnih službi. Oni s najnižim primanjima najteže žive, jer su životni troškovi visoki, iako inflacija lagano usporava", dodala je.

"Uskrsnica od 100 eura nije nešto što će ih spasiti i poboljšati materijalni status, ali će im omogućiti da prežive mjesec", kazala je.

Pročitajte i ovo Štrajk liječnika, ilustracija - 3 Sastanak u Ministarstvu Ništa od štrajka liječnika: "Usuglasili smo tekst uredbe. Bilo je konstruktivno, svaka strana je iznosila svoje argumente"

Novi sastanak pregovaračkih odbora dogovoren je za 24. travnja, to je krajnji rok do kada bi trebali znati hoće li biti uskrsnica za ovu godinu.

Vlada je pokazala spremnost za isplatu uskrsnica za iduću godinu, koja će za dio zaposlenih u javnim službama biti jako teška, dodala je.

"Postoji volja i vjerujem da će se negdje naći način, svi poslodavci u Hrvatskoj traže način kako poboljšati materijalni status zaposlenika jer ih nema dovoljno, budući da je značajan odljev, pogotovo iz državnih službi".

Pročitajte i ovo Novi zahtjevi - 1 Nema mira u zdravstvu Nakon sastanka s liječnicima i obećanja Vlade javili se i ostali: "Ako se taj zakon ne donese i za medicinske sestre, smatram to očiglednom diskriminacijom"

Po Vladinim podacima, nešto je manje od 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama, među kojima je oko 98.000 članova sindikata.

Nakon pregovora s predstavnicima sindikata javnih službi, na redu su pregovori Vlade i sindikata državnih službi.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene