Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oslobađajuća presuda velika je stvar za generale, ali i cijelu Hrvatsku. Stručnjaci smatraju da se dogodilo ono što se s pravnog aspekta jedino moglo i očekivati.


Riječi Žalbenog vijeća emotivno je dočekala cijela Hrvatska. U oslobađajuću presudu struka je vjerovala, ali nitko nije mogao očekivati da će se to i dogoditi. 'Ne sjećam se, osim kad sam čuo da je Knin oslobođen i kad su mi se rodila djeca, da sam ikad bio tako sretan kao u ovom trenutku ', kazao je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra.

Vezani članci Zgrada USKOK-a u Zagrebu - 1 Odgođeno suđenje Vidoševiću, Nobilo istaknuo: ''USKOK-u ne ide u velikim predmetima gospodarskog kriminala'' Ante Nazor i Sanja Jurišić - 3 Povjesničar Ante Nazor: "Od toga hoće li Pupovac biti u Kninu postoji nešto važnije s čime se treba suočiti"

Moralna je ovo zadovoljština generalima, ali i svim hrvatskim braniteljima. 'Prvi komentari moraju biti usmjereni na to da se ovom presudom na neki način međunarodne odnose vraća u red', kaže povjesničar Mladen Ančić.

Odvjetnica Jadranka Sloković ipak smatra da je ovo bio jedini pravni ishod. 'Bilo je nedvojbeno da je zaključak o postojanju udruženog zločinačkog pothvata jako zaljuljan', kazala je Sloković. Time je i kvalifikacija koju je dobila Oluja, da je riječ o akciji provedenoj na nezakonit način, poništena. 'Dakle, udruženog zločinačkog pothvata nema, nije ga bilo i ova drugostupanjska presuda zapravo kaže da je to nešto što je bilo krivo zaključivanje prvostupanjskog suda', kazala je Sloković.

>> GOTOVINA: Okrenimo se budućnosti!; MARKAČ: U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu!

Na haškom sudu, kaže Sloković, osjećaji su pomiješani, jer se cijelo vrijeme bojite sudske presude. 'Stalno ste u nekoj neizvjesnosti i vi, kad stanete pred to sudsko vijeće i kad čujete tu presudu, a mogućnost je da budete oslobođeni ili dobijete 40 godina, to je zapravo jedan vrlo, vrlo stresan osjećaj', kaže Sloković.

Generali Gotovina i Markač, koji su nevini godinama bili u zatvoru u Haagu, ne mogu računati na odštetu. Nema ni suda kojemu se mogu žaliti, jer je haški sud izvan sustava. Jedino što se može tražiti, da Vijeće sigurnosti promijeni statut suda i uzme u obzir linjenicu kako i taj sud griješi i da to treba nadoknaditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju