Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problematičan potez

Građani ogorčeni potezom političara koji su se vozikali Vladinim avionom na utakmicu: "Pokazuju da je država njihova"

Aktualno Galerija Tko može u Vladin avion? - 2 Tko može u Vladin avion? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tko može u Vladin avion? - 3 Tko može u Vladin avion? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tko može u Vladin avion? - 4 Tko može u Vladin avion? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tko može u Vladin avion? - 5 Tko može u Vladin avion? - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tko može u Vladin avion? - 1 Galerija 1/5 >>
Tko će od političara na iduću utakmicu Vatrenih i hoće li na putovanje Vladinim avionom, nije jasno. Barbara Štrbac za Dnevnik Nove TV provjerila je tko sve tim avionom uopće smije putovati.

Privilegija ili nužnost? Vladin zrakoplov godišnje ima više od stotinu letova. I dok neke letove javnost ne propituje, poput odlazaka najviših dužnosnika na međunarodne susrete ili pak humanitarnih letova, neka putovanja ipak ostavljaju gorak okus u ustima javnosti. Odlazak na utakmice, pogotovo s članovima obitelji, iako se i oni vode kao službeni, neka su od njih.

"To oni mogu i gotovo. To mi možemo pričati koliko god hoćemo i ja i vi i svi... To je tako", kaže Mara.

"Mislim da je dosta očekivano, nije mi nešto iznenađujuće, ali mi je problematično", smatra Ana.

Problematično je i što nigdje nije jasno definirano koga sve onaj kojemu se odobri korištenje zrakoplova može povesti sa sobom.

Uredba o direkciji za korištenje službenih zrakoplova kaže kako se vladinim avion može koristiti za službene potrebe zračnog prijevoza Vlade Republike Hrvatske, Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i drugih korisnika prema odobrenju predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Zahtjev se podnosi uredu predsjednika Vlade, a predstojnik ureda ga u dogovoru s predsjednikom vlade odobrava.

Pročitajte i ovo Poljski borbeni avioni uzbuna u europi Dignuti NATO-ovi avioni! Moćne borbene letjelice brane zračni prostor nakon najnovijeg poteza Rusije

A kad pravila nema, tek tada nastaju problemi.

"Nije za očekivati da ćemo imati takva pravila dokle god je HDZ na vlasti. Dakle njima odgovara ovakva situacija gdje pokazuju da je država njihova i da sve što je državno njima koristi na osobnu i privatnu uporabu", rekla je Dalija Orešković.

"Mislim da većina nacije nema nikakvih problema s tim da državni vrh prati Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, ali bi svakako trebalo pravilnikom urediti tko može letiti vladinim zrakoplovom kako ne bi bilo u budućnosti ovakvih nedoumica", preldaže Nikola Grmoja.

Pročitajte i ovo Politika na Euru - 3 Glas građana Leti, leti Vladin avion, a u njemu državni dužnosnici na EURO: Gledatelji Dnevnika Nove TV prizivaju prizemljenje

Gordan Jandroković izvijestio je javnost da će na utakmicu povesti i sina, a smještaj za njega je, kažu nam iz Vlade, posebno platio.

U Vladinu avionu inače ima 12 putničkih mjesta. Predsjednik Milanović redovito putuje sa suprugom. Vladinim avionom putovali su i na posljednje svjetsko nogometno prvenstvo, a sina je u Katar poveo i Andrej Plenković.

Tezu da štićene osobe moraju putovati Vladinim avionom zbog sigurnosti srušili su sami kada su u Moskvu 2018. putovali s ostalim navijačima.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene