Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EMOTIVNA PRISEGA

Prisegnula na dužnost sa suzama u očima: 'Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je na dužnost predsjednice Republike Hrvatske. U svom govoru je poručila: 'Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska!'

Umjetničkim programom završila je svečanost inauguracije na Markovom trgu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Perfektan diplomatski jelovnik' VIDEO Što se jelo na prvom predsjedničkom ručku? Slika nije dostupna Prvo obraćanje Inauguralni govor Kolinde Grabar Kitarović: 'Jedna sam od vas'

14:00 - Slovenski predsjednik Borut Pahor nazočio je inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović. Na svom službenom Twitter profilu objavio je fotografije s Markovog trga, ali i iz palače Dverce. Na njima je u društvu s novom predsjednicom i njezinim prethodnikom Ivom Josipovićem.

13:31 -  Na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović osvrnuo se i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

'Prava predstava, domoljubna predstava i sve nas je drinula', komentirao je svečanost i predsjednici zaželio svu sreću, a onda se dotaknuo dijela govora u kojem je nova predsjednica spomenula da svi moramo biti u diplomaciji i dodao kako je i nogomet bitan u svijetu. Izdvojio je i zajedništvo na koje je pozvala nova predsjednica, te iskoristio priliku da je pozove na utakmicu reprezetnacije protiv Norveške.

Predsjednica će dolaziti na utakmice, ali će biti malo drugačije...

13:26 - 'Bilo bi jako lijepo da je došao, ali svakako treba razumjeti da je uspostava mira možda najvažniji problem trenutno suverenog svijeta', komentirao je Mate Granić nedolazak ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

VIDEO Što se jede na prvom predsjedničkom ručku Kolinde Grabar Kitarović?

13:18 - Luka Bebić kazao je kako mu se inauguracija činila vrhunskom. 'Gospođa predsjednica pozvala je na jedinstvo i zajedništvo, da možemo prevladati sve naše probleme i ako uključimo sve koji imaju potencijal da učine nešto za Hrvatsku', rekao je.

Bebić očekuje da se predsjednici u ostvarenju njezina plana priključe svi koji nešto mogu učiniti dobro i korisno. Pohvalio je 'pozitivan nagon i poštivanje svih struktura od ribara do umirovljenika.'

Djeca nove predsjednice nisu bila na inauguraciji: Evo zašto!

13:15 - Milijan Brkić, tajnik HDZ-a, izjavio je kako je inauguracija za njega bila trenutak zadovoljstva i sreće.

'Iza predsjednika Tuđmana imamo prvog predsjednika koji nema veze s komunističkom prošlošću. Trenutak je u kojem se moramo okrenuti budućnosti, početi razmišljati o našoj djeci, dizanju gospodarstva i boljem životu svih nas', kazao je Brkić.



13:12 -
Na inauguraciji je bio i general Damir Krstičević. Rekao je kako je inauguracija bila 'posebna, veličanstvena i državna. Vidjeli smo sve elemente državnosti, drago mi je da je hrvatska predsjednica poljubila hrvatsku zastavu i da se vratila lenta.'

13:10 - Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić kazala je da s novom predsjednicom očekuje dobru suradnju.

'U govoru je rekla da ova zemlja treba krenuti naprijed. Dobro je bilo što se nije okretala u prošlost nego trebamo gledati u budućnosti', kazala je Opačić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić naglasio je da i današnja inauguracija pokazuje da će suradnja s Grabar Kitarović biti kvalitetna.

13:07
- Nova predsjednica jedva se probija uz brojne građane koji se žele pozdraviti s njom. Sama svečanost inauguracije je završena.

FOTO Šaljite nam vaše dojmove s inauguracije

13:02 - Kolinda Grabar Kitarović u pratnji supruga Jakova napustila je Markov trg i krenula pješice prema palači Dverce gdje će se održati svečani domjenak.

Na Vladinom Twitteru ništa o inauguraciji

13:00 - Nova hrvatska predsjednica pozdravlja se sa uzvanicima u prvom redu uz pjesmu 'Dream for the future'.  

12:52 - Nakon inauguracijskog govora, nastavlja se svečani dio.

12:42 - 'Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude', poručila je. 'Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska', zaključila je predsjednica svoj govor.

12:38 - Proučila je iseljenicima: 'I vi ste Hrvatska i nikada neću dopustiti da vas netko zanemari', što su okupljeni podržali pljeskom.

Inauguralni govor Kolinde Grabar Kitarović: 'Bit ću jedna od vas'

12:29 - 'Nema ni prostora ni vremena za podjele. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti', poručila je predsjednica.

12:36 - 'Tražimo bolji život u budućnosti, a ne u prošlosti', rekla je Kolinda Grabar Kitarović u govoru nakon što je prisegnula na dužnost predsjednice Republike Hrvatske.

12:24 - 'Bit ću predsjednica svih građana', naglasila je predsjednica u govoru. 'Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica! Jedna sam od vas!', naglasila je.

12:14 - Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je sa suzama u očima. Prisegu je završila riječima: 'Tako mi Bog pomogao.' Tijekom čitanja prisege niz lice joj je potekla suza. 'To je ljudski i ženski', komentirao je suze Mate Granić.

12:03 - Još nešto izvan protokola - prije nego se popela na pozornicu, predsjednica se rukovala s ministrima iz Vlade koji su stigli na inauguraciju.

11:58 - 'Nema oblačka na nebu i Hrvatskoj se smiješi novi dan', rekla je predsjednica s crvenog tepiha.

11:57 - Mate Granić koji je bio na svim inauguracijama, istaknuo je kako je sve prvi puta 'toplo, ljudski i jako lijepo'

11:55 - Suci Ustavnog suda stigli na Markov trg. Predsjednica se pozdravlja s građanima. Na inauguraciju stigao je Ivo Josipović te premijer Zoran Milanović.

11:51 - Nakon izlaska iz uspinjače, predsjednica se rukuje i pozdravlja s brojnim građanima na putu prema Markovu trgu.

11:49 - Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, kazala je da očekuje dobru suradnju s novom predsjednicom koja je i sama bila na istoj funkciji pa ' razumije važnost prezentiranja Hrvatske i diplomaciju'.

11:46 - 'Očekujem da predsjednica ostvari obećanje koje je dala u izbornoj kampanji. Očekujem da inzistira na suradnji svih institucija. Vrlo je važno da ono što je obećala i radi', rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

11:44 -  Nakon šetnje Ilicom, predsjednica se uspinjačom penje do Markova trga.

11:37 - Izabrana predsjednica sa suprugom sponatno Ilicom šeta do uspinjače.

11:36 - Gost Mislava Bage i Ivane Petrović bio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je s njima podijelio zadovoljstvo zbog lijepog dana. 'Ovaj lijepi dan možda najavljuje bolja vremena za Hrvatsku', rekao je Karamarko.

Izrazio je i zadovoljstvo jer je pobijedio kandidat HDZ-a koji je, podsjetio je Karamarko, dao i prvu premijerku, te ima najveći broj žena na europskoj listi.

Prokomentirao je i činjenicu da su za odjevnu kombinaciju nove predsjednice zaslužni isključivo hrvatski dizajneri.

'To je sjajno ja se ne razumijem u modu, ali to je krasno. Simbolika šetnje kroz grad je ipak najava njezine osobnosti koju će građani upoznati krot pet godina madanata. Ona želi biti s građanima', rekao je Karamarko.

Karamarko je rekao kako nisli da su priče o dubokim podjele prenaglašene. 'Kada je u pitanju gospodarstvo tu više nema podjela niti ih može biti. Mislim da će na tome najviše inzistirati. Morate znati da veliki broj mladih napušta Hrvatsku mi to moramo zaustaviti', rekao je Kararko i dodao da će nova predsjednica već sutra početi raditi na tome.

'Ona je pobijedila, imala je većinu, prema tome ne možemo govoriti o podijeljenosti', smatra Karamarko.

'Morat ćemo surađivati kao oporoba s njom. Podržavat ćemo što mislimo da je dobro. Predlagat ćemo', komentirao je Karamarko kako će izgledati suradnja s novom predsjednicom i napomenuo kako misli da će puno toga biti dobro.

11:35 - Kolinda Grabar Kitarović iznenadila je građane i pred inauguraciju se sa suprugom šeta centrom Zagreba, a Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a kaže da ona voli i želi biti s građanima, da je ona 'narodnjački tip'.

11:26 - Nešto prije inauguracije reporteri Nove TV razgovarali s roditeljima izabrane predsjednice. 'Uvijek sam se nadala baš zbog njene ambicioznosti i upornosti da će postići nešto u životu', rekla je Dubravka Grabar, majka izabrane predsjednice.

'Sretan i zadovoljan i ponosan - osjećam se stvarno kao nikad u životu. Uvijek sam očekivao puno od nje i nisam se prevario. Evo, nisam se prevario i drago mi je da je ovo sve skupa ovako i ponosan sam, neka joj Bog da samo zdravlje i drugo će biti sve', kaže Branko Graba, Kolindin otac.

10:58 - Od ranog nedjeljnog jutra na Gornji Grad, gdje će se održati svečana inauguracija prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarovic, pristižu brojni građani, koji također žele svjedočiti nedjeljnoj svečanosti.

Iako su neki od njih, poput Marije i Ivice, doputovali čak iz Kanade, strpljivo, u špaliru s drugima u Ulici svetih Ćirila i Metoda, koja vodi na Markov trg, čekaju početak svečanosti i slušaju upute djelatnika protokola.

Došli smo iz Vancuvera, Kanada, došli smo samo zbog inauguracije, poznajemo predsjednicu od ranije, govore Marija i Ivica, čiji su korijeni u Hrvatskom zagorju.

Daleki im put, kažu, nije teško pao, za dolazak su se odlučili prije tjedan dana, a sretni su i što je nedjelja u Zagrebu osvanula sunčana i vedra. Predsjednici želimo sve najbolje, poručuju.

Svaku sreću, božju mudrost, otvorenost za svakog čovjeka, predsjednici Grabar-Kitarovic želi i časna sestra Zvonimira, koja je također poznaje od ranije.

Današnji događaj velik je za sve nas, za cijeli hrvatski narod, kaže časna sestra kojoj je nedjeljna inauguracija druga kojoj će nazočiti, prvi put bila je na inauguracija predsjednika dr. Franje Tuđmana, 1997. godine.

10:20 - Srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je doputovao u nedjelju ujutro u Zagreb kako bi nazočio inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović rekao je kako je važno i za Hrvatsku i za Srbiju da gledaju u budućnost, a ne da se stalno vraćaju na ono što je bilo.

"Mislim da je važno i za Srbiju i za Hrvatsku da gledamo u budućnost i da razmislimo o tome šta ćemo raditi u narednih pet, deset, dvadeset godina a ne samo o tome što je bilo prije pet, deset ili dvadeset godina", rekao je Vučić, nakon što je odmah po dolasku položio vijenac na spomenik Nikole Tesle u središtu Zagreba.

8:00 - Točno u podne počinje inauguracija Kolinda Grabar Kitarović. Na svečanosti na zagrebačkom Markovom trgu bit će brojni gosti.

Prva hrvatska predsjednica na Markov trg stići će uspinjačom, a ispred Markove crkve dolazi uz počasnu bojnu i zvuk fanfara.

Otkriveno što možemo očekivati u govoru prve hrvatske predsjednice

Lente će biti, ali Grabar Kitarović neće je staviti na sebe. Preuzet će je od predsjednice Ustavnog suda i proslijediti zapovjedniku počasne postrojbe.

Nakon 20-minutnog govora, ostatak svečanosti izabrana će predsjednica pratiti iz prvog reda. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene