Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otamo vuče korijene

Ne, "Otomanski unuk" i "Boris turčin" nisu ime nekog narodnog junaka, tako turci nazivaju britanskog premijera Johnsona

Premijer Boris Johnson (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Boris Johnson (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bivši upravitelj sela Kalfat Mustafa Bal (Foto: Dnevnik.hr) Bivši upravitelj sela Kalfat Mustafa Bal (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Upravitelj sela Kalfat Bayram Tavukcu (Foto: Dnevnik.hr) Upravitelj sela Kalfat Bayram Tavukcu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Boris Johnson (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Britanski premijer Boris Johnson ne prestaje izazivati zanimanje javnosti, kako domaće tako i svjetske.

Njegovo djelovanje pozorno se prati u Turskoj, odakle Johnson vuče korijene. Malo je poznato da je tamo rođen Johnsonov pra pra pradjed.

Pročitajte i ovo Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe

Borisa Johnsona povezuju s britanskom gornjom klasom, no malo tko zna da je njegov pra pra pradjed Hadži Ahmet Riza rođen upravo u turskom selu Kalfat, stotinjak kilometara sjeverno od Ankare.

Upravitelja sela Kalfat, Bayrama Tavukcu, raspoložila je nova vijest."Bili smo sretni kada je Boris pobijedio. Okupili smo se ispred ureda upravitelja i organizirali proslavu. Bili su svi mještani, pljeskali smo'', kaže Tavukcu.

Johnson u Kalfatu nikad nije bio iako je prije tri godine, kao ministar vanjskih poslova, bio u Turskoj. Tada se hvalio svojim podrijetlom, iako se mnogo puta protivio ulasku Turske u Europsku uniju, te doseljavanju Turaka u Britaniju.

Mustafa Bal, bivši upravitelj sela Kalfat, podjelio je svoje mišnjenje zašto je to tako. "Morao je govoriti takve stvari u političkoj areni kako bi osvojio političke bodove. To znamo i vi i ja i svi drugi političari'', rekao je Bal.

Turska Johnsonu nije zamjerila sporne izjave. Mediji ga nazivaju ''Otomanskim unukom'' i ''Borisom Turčinom''. Predsjednik Erdogan bio je među prvima koji mu je čestitao na izboru za premijera.

Britansku javnost više zanima partnerica šefa Vlade. Carrie Symonds kamere izbjegava, ali pojavila se u Downing streetu na dan Johnsonova proglašenja. Svi se pitaju hoće li stručnjakinja za odnose s javnošću useliti u premijerski stan i hoće li Johnsona pratiti na službenim putovanjima.

Britancima je privatni život premijera itekako bitan. Mediji su se raspisali o tome kako je Jonhson prvi premijer koji službeno nije u braku. Naslovnice su 2006-te bile pune Tonija Blera, prvog političara koji je dobio dijete u Downing streetu nakon 150 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene