Britanski premijer Boris Johnson ne prestaje izazivati zanimanje javnosti, kako domaće tako i svjetske.

Galerija


Njegovo djelovanje pozorno se prati u Turskoj, odakle Johnson vuče korijene. Malo je poznato da je tamo rođen Johnsonov pra pra pradjed.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Izvoz cjepiva iz Sjeverne Irske pod kontrolom EU-a. Irci bijesni: "Radi se o nevjerojatnom neprijateljskom činu" Pas (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL) Najslađi video: Pas danima ispred bolnice čekao vlasnika. Odbijao otići bez njega

Borisa Johnsona povezuju s britanskom gornjom klasom, no malo tko zna da je njegov pra pra pradjed Hadži Ahmet Riza rođen upravo u turskom selu Kalfat, stotinjak kilometara sjeverno od Ankare.

Upravitelja sela Kalfat, Bayrama Tavukcu, raspoložila je nova vijest."Bili smo sretni kada je Boris pobijedio. Okupili smo se ispred ureda upravitelja i organizirali proslavu. Bili su svi mještani, pljeskali smo'', kaže Tavukcu.

Johnson u Kalfatu nikad nije bio iako je prije tri godine, kao ministar vanjskih poslova, bio u Turskoj. Tada se hvalio svojim podrijetlom, iako se mnogo puta protivio ulasku Turske u Europsku uniju, te doseljavanju Turaka u Britaniju.

Mustafa Bal, bivši upravitelj sela Kalfat, podjelio je svoje mišnjenje zašto je to tako. "Morao je govoriti takve stvari u političkoj areni kako bi osvojio političke bodove. To znamo i vi i ja i svi drugi političari'', rekao je Bal.

Turska Johnsonu nije zamjerila sporne izjave. Mediji ga nazivaju ''Otomanskim unukom'' i ''Borisom Turčinom''. Predsjednik Erdogan bio je među prvima koji mu je čestitao na izboru za premijera.

Britansku javnost više zanima partnerica šefa Vlade. Carrie Symonds kamere izbjegava, ali pojavila se u Downing streetu na dan Johnsonova proglašenja. Svi se pitaju hoće li stručnjakinja za odnose s javnošću useliti u premijerski stan i hoće li Johnsona pratiti na službenim putovanjima.

Britancima je privatni život premijera itekako bitan. Mediji su se raspisali o tome kako je Jonhson prvi premijer koji službeno nije u braku. Naslovnice su 2006-te bile pune Tonija Blera, prvog političara koji je dobio dijete u Downing streetu nakon 150 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr