Boris Johnson (Foto: Jon Bond/News Syndication/PIXSELL)
Boris Johnson (Foto: Jon Bond/News Syndication/PIXSELL) Foto: Jon Bond/News Syndication/PIXSELL

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson postat će novi premijer Velike Britanije u srijedu kasno popodne, kad premijerka Theresa May preda dužnost nakon ostavke jer nije uspjela uvjeriti zastupnike da podrže njezin dogovoru o Brexitu.


Vladajuća Konzervativna stranka objavila je u utorak da su njezini članovi izabrali Johnsona na izborima u utrci između njega i Jeremyja Hunta za osobu koja će voditi stranku i zemlju.

Vezani članci Koronavirus u Velikoj Britaniji Prvu dozu primilo više od 80 posto ljudi, ali nastavljaju s trendom rasta novozaraženih Dogovor između EU i Velike Britanije, ilustracija Izglasavanje koje je prekinulo četverogodišnje pregovore između Britanaca i EU: Potvrđen trgovinski sporazum o Brexitu

May će odgovarati na pitanja zastupnika premijeru u parlamentu oko podneva prije no što održi završni govor ispred rezidencije Downing Street 10, premijerkina ureda u Londonu te zatim posjetiti kraljicu Elizabetu II. da je i službeno obavijesti o ostavci.

Johnson će zatim imati vlastitu audijenciju kod kraljice prije nego što se vrati radi održavanja govora pred zgradom ureda premijera. Očekuje se da će u srijedu navečer ili u četvrtak objaviti prva imena novih članova vlade.

Johnson će također izvijestiti parlament o svojim planovima u vezi s Brexitom u četvrtak, prema nepotvrđenim izvješćima u britanskim medijima. U govoru koji je održao u utorak Johnson je rekao da želi ujediniti Veliku Britaniju te "obaviti Brexit" do produljenog roka 31. listopada, s dogovorom ili bez njega.

"Obavit ćemo Brexit ... u novome duhu 'što hoću to i mogu'", rekao je u pripremljenom pobjedničkom govoru. "I poput nekog snenog diva ponovno ćemo se uspraviti, raskinuti ono što nas sputava i odbaciti sumnju u sebe i negativnosti", istaknuo je Johnson. (Hina)