Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S dogovorom ili bez njega

Boris Johnson postaje britanski premijer: "Obavit ćemo Brexit... u novome duhu 'što hoću to i mogu'"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson postat će novi premijer Velike Britanije u srijedu kasno popodne, kad premijerka Theresa May preda dužnost nakon ostavke jer nije uspjela uvjeriti zastupnike da podrže njezin dogovoru o Brexitu.

Vladajuća Konzervativna stranka objavila je u utorak da su njezini članovi izabrali Johnsona na izborima u utrci između njega i Jeremyja Hunta za osobu koja će voditi stranku i zemlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potvrdili rezultat referenduma Analitičar o trijumfu konzervativaca Borisa Johnsona: "Ovo je konačna pobjeda ideje Brexita" Boris Johnson (Foto: AFP) Izvanredni izbori Otvorena birališta u Velikoj Britaniji: O ishodu ovisi novi referendum o Brexitu

May će odgovarati na pitanja zastupnika premijeru u parlamentu oko podneva prije no što održi završni govor ispred rezidencije Downing Street 10, premijerkina ureda u Londonu te zatim posjetiti kraljicu Elizabetu II. da je i službeno obavijesti o ostavci.

Johnson će zatim imati vlastitu audijenciju kod kraljice prije nego što se vrati radi održavanja govora pred zgradom ureda premijera. Očekuje se da će u srijedu navečer ili u četvrtak objaviti prva imena novih članova vlade.

Johnson će također izvijestiti parlament o svojim planovima u vezi s Brexitom u četvrtak, prema nepotvrđenim izvješćima u britanskim medijima. U govoru koji je održao u utorak Johnson je rekao da želi ujediniti Veliku Britaniju te "obaviti Brexit" do produljenog roka 31. listopada, s dogovorom ili bez njega.

"Obavit ćemo Brexit ... u novome duhu 'što hoću to i mogu'", rekao je u pripremljenom pobjedničkom govoru. "I poput nekog snenog diva ponovno ćemo se uspraviti, raskinuti ono što nas sputava i odbaciti sumnju u sebe i negativnosti", istaknuo je Johnson. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene