Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4 milijuna kuna?

HDZ ne želi odati koliko je novca potrošila na kampanju, a SDP se ponaša kao da rok nije u ponoć

SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr)
SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dalija Orešković Start (Foto: Dnevnik.hr) Dalija Orešković Start (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković i Angela Merkel (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković i Angela Merkel (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Zvekanović Hrvatski Suverenisti (Foto: Dnevnik.hr) Hrvoje Zvekanović Hrvatski Suverenisti (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Anka Mrak Taritaš Amsterdamska koalicija (Foto: Dnevnik.hr) Anka Mrak Taritaš Amsterdamska koalicija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +6 Bruna Esih Neovisni za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/11 >>
Do subotu u ponoć političke stranke moraju DIP-u podnijeti izvješće koliko su novca potrošili u predizbornoj kampanji. Većina je izvješća već predana, a stranke su nam same rekle koliko su potrošile. Sve osim dviju najvećih, HDZ-a i SDP-a, te krajnje desnice.

HDZ smo pitali koliko su potrošili u kampanji, rekli su nam da su to već rekli DIP-u, pa neka pitamo DIP, a DIP kaže da će dati izjave prvi radni dan nakon ponoći.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

SDP kao da ne zna da se moraju DIP-u javiti do ponoći, Tonino Picula izjavio je da je rano govoriti o nekom iznosu. “Mi ćemo naravno odmah po završetku cijele kampanje i objave rezultata ispuniti svoje zakonske obveze, ali u ovom trenutku još je rano govoriti o nekom iznosu“, kaže Picula.

SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) Tonino Picula SDP (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nikola Grmoja iz Mosta shodno svojem postavljaju prema HDZ-u neće potrošiti više od iznosa određenog starim zakonom. “Most je jedina opcija koja se 39 sati suprotstavljala namjeri HDZ-a da poveća sredstva za ovu kampanju, tako da ćemo mi potrošiti sredstava koliko je bilo predviđeno starim zakonom, znači ne više od 1, 5 milijuna kuna“, rekao je Grmoja.

SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) Nikola Grmoja Most (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

“Financijski skromno, srcem veliko“, rekao je Tihomir Lukanić iz Živog zida. Kad se sve zbroji neće doći niti do pola milijuna kuna. Pitali smo ih zašto se protive financiranju iz proračuna a troše taj isti novac. “Mi želimo da sve stranke na jednak način imaju tretman, naš stav je da se stranke ne bi trebale financirati iz državnog proračuna i to je razlog zašto provodimo ovu akciju na terenu“, objasnio je Lukanić. Te je dodao da nije poanta u odricanju novca iz proračuna, kojeg su svejedno koristili, jer kad bi se Živi zid odrekao tog novca u još povlašteniji položaj bi stavili HDZ i SDP.

SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) Tihomir Lukanić Živi zid (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Trošak po planu dolazi za Amsterdamsku koaliciju po Anki Mrak Taritaš. “Naša kampanja će biti točno kako smo i planirali na milijun i 200 kuna“, rekla je Taritaš.

SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) Anka Mrak Taritaš Amsterdamska koalicija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Koalicija Možemo, Nova ljevica i Orah kažu da imaju mnogo entuzijasta čiji rad ne moraju platiti. No ipak je Tomislav Tomašević podijelio neke brojke. „Planiramo potrošiti oko 200 000 kuna što je i dalje 20 puta manje nego što HDZ planira potrošiti“, izjavio je Tomašević.

SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Tomašević Možemo, Nova ljevica ORAH (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Bruha Esih iz stranke Neovisni za Hrvatsku kaže da trenutno ne mogu dati te podatke. “Mi ćemo na vrijeme sve dostaviti kad budemo trebali, u ovom trenutku doista vam ne mogu reći taj podatak. Radi se o vrlo malim ciframa, raspolagali smo s onim što imamo. Bilo je objavljeno da nam donira tko god to može, ali ono što smo mi pripremili bilo je doista skromno“, kaže Esih.

SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) Bruna Esih Neovisni za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Hrvoje Zekanović iz stranke Hrvatski suverenisti naglasio je da su oni mala stranka. “Mi smo mala stranka što se tiče financija, velika što se tiče ljudi i mi se oslanjamo na ljude, a financija koliko imamo, imamo“, objasnio je Zekanović.

SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) Hrvoje Zvekanović Hrvatski Suverenisti (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Start ima 35 000 kuna za svoju kampanju. Dalija Orešković je rekla daje to iznos od donacija njihovih simpatizera.

SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) Dalija Orešković Start (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Stranka Antikorupcija, kaže Mislav Kolakušić, do sada nekih 28 000 kuna.

A HDZ, iako ne žele reći iznos, kažu da su u zakonskom okviru. A po Zakonu koji su nedavno izglasali, mogu potrošiti 4 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene