Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svakim satom sve je veća navala na internetsku stranicu gdje se prijavljuju ispiti državne mature. Ponedjeljak, minuta prije ponoći, posljednji je rok!


Maturanti i ostali koji žele na fakultet, moraju prijaviti ispite iz tri glavna predmeta i maksimalno šest izbornih. Vrijeme opasno curi, pa broj prijava iz minute u minutu raste.

Vezani članci Slika nije dostupna Primorac: 'Položena državna matura znači izravan upis na fakultet' Slika nije dostupna Dožupan Šimić traži Fucshsovu ispriku virovitičkim srednjoškolcima

>> Državna matura: Previše stresa u pet dana

Gabriela i Una zagrebačke su gimnazijalke. No još svega nekoliko mjeseci. Ispite državne mature već su prijavile, a kao i sve vršnjake muči ih mala trema zbog velikog državnog testa. 'Nije mi to još došlo do glave da je to jako brzo. Ali fizike ne toliko, matematike ne, više hrvatski i engleski zato što stvarno puno gradiva treba', povjerila nam se Una Pale, maturantica XV. gimnazije u Zagrebu.

'Nisam se još počela pripremati. Hrvatski me isto najviše muči, a matematika i fizika, to će valjda biti dobro', kaže Gabrijela Clara Racz, maturantica V. gimnazije iz Zagreba. Sve do prije desetak dana organizatori državne mature bili su zabrinuti zbog malog broja prijavljenih učenika. Bilo ih je samo 300-tinjak na dan.

Zaroniti u knjige

'Zadnja 4 dana barem 2.500 tisuće budućih kandidata, maturanata prijavljuje se u sustav, gleda ispite, prijavljuje, odjavljuje i konačno završava svoje prijave, što im zahvaljujem, jer vrijeme se bliži kraju', ističe Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Zadnji rok je ponedjeljak u 23 sata i 59 minuta. Najviše pitanja posljednjih dana imali su svi oni koji su maturirali prije 2010. godine.

'Iz razloga što nisu na vrijeme obavijest o zadnjem danu slanja dokumenata. Izgleda da je popriličan broj onih koji su zakasnili', rekla nam je Mirjana Smoljić iz Nacionalnog Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Bilo kako bilo, ravnatelj Sirovatka maturantima poručuje da sve odgovore potraže u svojim školskim knjigama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju