Dramu u Opuzenu, gdje je bivši branitelj s PTSP-om plinskom bocom raznio kuću i ranio policajca, komentirao je psihijatar koji se godinama bavi problematikom branitelja s PTSP-om Herman Vukušić.

Galerija


"Teško je reći je li sustav u ovom slučaju zakazao, no sigurno je riječ o osobi koja dugi niz godina ima psihičkih problema", rekao je Vukušić.

Vezani članci Psihijatar Herman Vukušić Psihijatar Vukušić iz COVID postelje opleo po Buriloviću i Borasu: "Od njihovih postupaka ljigavija su samo objašnjenja". Ima poruku i za Beroša Herman Vukušić (Foto: Dnevnik.hr) Psihijatar Herman Vukušić liječi se od korone u bolnici. Napisao je pismo Berošu: "Prozor se nije dao zatvoriti 12 dana!"

"No mislim da bi intenzitet negativnih reakcija, pogotovo na društvenim mrežama bio puno, puno manji da se ne radi o hrvatskom branitelju", uvjeren je psihijatar. Napominje kako su branitelji s PTSP-om većinom autodestruktivni, a da njihova stopa suicida raste.

"Ovo su vrlo rijetki pandemični slučajevi da reakcija, odnosno njihova agresija ide prema van, ali ne mogu biti uvjeren da je to povezano s PTSP-om koji je posljedica rata", napominje.

"Žalosti me, kada pratim društvene mreže, to što primjećujem neviđenu dozu animoziteta prema braniteljima, na osnovi toga što je ovaj čovjek napravio. Ta stigmatizacija, pretpostavljam, ima udjela u prošlosti kada su branitelji s PTSP-om, barem jedan njihov dio, bili građani drugog reda".

"PTSP je koncem 90-ih bio bolest od koje pravi Hrvat nije smio oboljeti. Ta se bolest nije priznavala."

Vukušić tvrdi i da je HVIDRA godinama stigmatizirala branitelje s PTSP-om, a oni su primjerice mogli biti njihovi članovi, plaćati članarinu, ali nisu mogli glasovati za tijela HVIDRA-e.

Kaže da je ta segregacija posljedica dugogodišnjeg procesa, a ne posljedica administracije Predraga Matića, bivšeg ministra branitelja.

Vukušića zabrinjava novi  Zakon o braniteljima, koji, kaže, i dalje segregira branitelje s PTSP-om.

"Svaki branitelj može prijaviti bolest i dobit će trajno rješenje o bolesti, a svaki onaj koji ide aktualizirati svoj status i potvrditi svoju bolest dobit će manji postotak", navodi Vukušić primjer svoje tvrdnje o segregaciji.

Kaže da su njihovi problemi i to što ih društvo odbacuje, a često ih se i gleda kroz prizmu onih koji vode njihove udruge, a koji se često bave politikom i od tuda taj antagonizam, ističe.

"Uložite u doživotno školovanje tih ljudi, to je jedan od dobrih puteva da se takvi ljudi resocijaliziraju i da se njihove duševne tegobe smanje", poručio je zaključno Vukušić resornom ministarstvu.