Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi visoki predstavnik katoličke crkve

Požeški biskup snažno osudio nasilje nad Srbima: "Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požeški biskup Antun Škvorčević snažno je osudio nasilje nad Srbima. "Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ograđujem se od onih koji spomenute događaje nastoje iskoristiti za svoje političke ciljeve, podupirući nove podjele i šireći nepovjerenje", rekao je požeški biskup na misnom slavlju u Daruvaru.

Biskup Škvorčević prvi je visoki predstavnik Katoličke crkve u Hrvatskoj koji je osudio nedavne napade na Srbe.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

IKA navodi kako je biskup u homiliji, tijekom misnog slavlja, a povodom uvođenja novog župnika Zdravka Radoša u župničku službu ustvrdio da se Bog u svom spasenjskom djelovanju ne ograničava na Židove, nego sabire sve "puke i jezike".

Upozorio je na Isusovu izjavu u evanđelju da će u kraljevstvo Božje doći narodi s istoka i zapada, sa sjevera i juga a da će neki od onih koji su se za života smatrali njegovima, ali samo na riječima, biti izbačeni. Govorio je o vrijednosti nacionalne pripadnosti s polazišta vjere te je među ostalim rekao:

"Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: I hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti.

U tom duhu osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama, Viškovu i nekim drugim mjestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti te žrtvama izražavam svoje suosjećanje.

Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sustav vrijednosti u koji su ugrađena i evanđeoska načela, te kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku.

Ograđujem se od onih koji spomenute događaje nastoje iskoristiti za svoje političke ciljeve, dajući im značenje koje oni nemaju, podupirući nove podjele i šireći nepovjerenje, što može uzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja", dodao je biskup Škvorčević.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene