Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice požara na Jakuševcu

Što udišu Zagrepčani: Nadležni tvrde opasnosti nema, građani sumnjičavi, a očitovanje zatražila i pučka pravobraniteljica

Dim nakon gašenja Jakuševca (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dim nakon gašenja Jakuševca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dim nakon gašenja Jakuševca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dim nakon gašenja Jakuševca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dim nakon gašenja Jakuševca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dim nakon gašenja Jakuševca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Požar na Jakuševcu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Pitanje što udišu Zagrepčane muči od požara na Jakuševcu. Iz nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar danas uvjeravaju opasnosti nema. Ipak, dio građana je sumnjičav, a očitovanje svih nadležnih službi zatražila je i pučka pravobraniteljica.

Novi Zagreb danas bez dima i smrada. Dr. Sandra Šikić sa zavoda dr. Andrija Štampar kaže da je dnevna vrijednost lebdećih čestica umjesto graničnih 50 jučer bila: ''74 mikrograma po metru kubnom zraka, što je iznad dopuštenih granica. No, nema razloga za zabrinutost. Sad se situacija normalizirala.''

Na medicinskom institutu u tijeku je analiza kemijskog sastava čestica. Rezultati će se znati idući tjedan. Dio građana je sumnjičav. ''Postupam onako kako nam kažu, ali ne vjerujem da je baš onako kako oni govore. Mislim da ima nešto više u zraku'', rekla je Ana iz Zagreba.

Osim zraka, Zagrepčani se pitaju i što je s onim na tlu. Prizori ulica punih smeća postali su svakodnevica. ''Uredno plaćam sve i ovo sve što vidim, ovo je sramota! Ovo je džungla, ovo više ne znam liči li na jedan glavni grad'', rekla je Andrea iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) najavio probleme oko očevida Očevid velikog požara na Jakuševcu bit će problem: "To je bila jedna velika hrpa koju smo pretvorili u 10 manjih"

''Stvarno smo imali spalionicu koja je bila dugo obećavana, pa se sada i desila'', kaže Ana iz Zagreba. I jučer gradonačelnik Milan Bandić obećava: ''Konkretno rješenje u naredne tri godine''.

Građani ne vjeruju, ali gradonačelnik vjeruje. Najviše u idući mandat: ''Ja sam napravio šestero djece, imam šestero djece, a na putu sam da napravim i sedmo''.

Pitali smo Grad danas na čemu se konkretno radi kako bismo dobili rješenje za tri godine. Kao jedna od točaka navedeno je da se radi na studijsko-projektnoj dokumentaciji za Centar za gospodarenje otpadom. A podsjetili su nas i na 2014. kada im je ministarstvo graditeljstva odbilo izdavanje lokacijske dozvole za centar u Resniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon velikog požara Bandić obišao Jakuševac: "Više se ne dimi i hvala Bogu, nikome nije ništa"

''To je bilo prije pet godina. Da je bila trunka volje za suradnjom mi bi smo do sada imali izgrađeno postrojenje. Nadamo se da ćemo u ovom pokušaju imati podršku'', odgovor je Mirka Jozić, pročelnica ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

U oporbenom ''Zagreb je naš'' kažu obećanja smo se naslušali. Od institucija će tražiti odgovore vezane uz sve požare posljednjih godina.

''Do sada se nikada niti za jedan od ovih požara nije otkrio uzrok, a kamoli da su se otkrili počinitelji ili osobe koje su odgovorne'', kaže Tomislav Tomašević.

Uzrok ovog požara još se ne zna. Očevid je u tijeku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Ekskluzivno: Predsjednica i dalje vodi u utrci za Pantovčak, no odluka pada u drugom krugu i evo kakve joj birači daju šanse U drugom krugu Miroslav Škoro pobjedio bi Zorana Milanovića (Dnevnik.hr) U drugom krugu Miroslav Škoro pobjedio bi Zorana Milanovića (Dnevnik.hr) Crobarometar: Koliko bi glasova na predsjedničkim izborima dobili kandidati (Dnevnik.hr) Crobarometar: Koliko bi glasova na predsjedničkim izborima dobili kandidati (Dnevnik.hr) Crobarometar: Kolinda Grabar-Kitarović u drugom bi krugu pobjedila Zorana Milanovića (Dnevnik.hr) Crobarometar: Kolinda Grabar-Kitarović u drugom bi krugu pobjedila Zorana Milanovića (Dnevnik.hr) +0 Crobarometar: Ni Grabar-Kitarović ni Škoro ne bi dobili u drugom krugu više od 50 % glasova (Dnevnik.hr) Hrvatska Ekskluzivno: Predsjednica i dalje vodi u utrci za Pantovčak, no odluka pada u drugom krugu i evo kakve joj birači daju šanse 1/4 >>  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene