Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča iz Slavonije

Iako je život sve skuplji, jedan je grad završio na listi najpovoljnijih: "Ne bih ga nikad mijenjao, za sve pare ovog svijeta"

Aktualno Galerija Osijek: Ilustracija - 4 Osijek: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Osijek: Ilustracija - 2 Osijek: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Osijek: Ilustracija - 3 Osijek: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Osijek: Ilustracija - 1 Osijek: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Osijek: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Život je skuplji nego godinu prije, no jedan je grad završio na listi najpovoljnijih za život u Hrvatskoj po izračunu portala Numbeo. Reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić provjerio je o čemu je riječ.

Trošak života u gradu na Dravi jednu je osobu prošle godine stajao 3800 kuna mjesečno, pokazala je detaljna analiza. Iako im je život za 19 posto jeftiniji nego stanovnicima Zagreba, Osječani znaju što im izbija najviše eura iz džepa.

"Pričuva. Kupila sam stan i sada na taj stan još moram i pričuvu plaćati. Pa onda režije", kazala je Nada Marić.

"Ja sam živio u Njemačkoj 50 godina kada sam otišao iz Osijeka. Kada pogledam neke cijene ovdje u eurima ili prije u kunama što je bilo, jeftinije živimo u Njemačkoj što se prehrambenih proizvoda tiče nego ovdje", rekao je Davor Sučić.

Iako skupa, ipak, i pričuva i hrana u Osijeku su nešto jeftinije nego u drugim velikim gradovima. Piće u kafićima i hrana u restoranima također, ali i cijene najma stanova.

Cijene rastu u cijeloj Hrvatskoj

Međutim, kako cijene cijeloj Hrvatskoj itekako rastu, u Osijeku se izdvaja 37 milijuna eura da bi se pokoji euro uštedio na školovanju, vrtićima, studiranju.

Ista analiza pokazuje da najskuplji grad u Hrvatskoj nije ni Zagreb ni Dubrovnik - već Zadar. U Zadru je, primjerice, hrana u trgovini 27 posto skuplja nego u Osijeku, a u restoranima za čak 63 posto.

Pročitajte i ovo Marko Primorac - 1 APEL TRGOVCIMA Primorac o neopravdanom dizanju cijena: "Želimo znati tko nije spustio cijene kad smo snizili PDV"

U indeks izračuna životnih troškova ulazi i cijena javnog gradskog prijevoza. Iako je početkom godine gradski prijevoz u Osijeku poskupio, vrlo je brzo i pojeftinio, odnosno cijena je vraćena na prošlogodišnju od 11 kuna, odnosno 1,46 eura.

Nezaposlenost na rekordno niskim brojkama

Skupo ili prihvatljivo? Zapravo ovisi o tome imate li posao. U Osijeku je nezaposlenost na rekordno niskim brojkama, ali, još važnije, sve se više zapošljava.

"Također su pozitivni trendovi vezani za broj zaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji, koji je sada dosegao 92.000. To je rekord", rekla je Ankica Vučković iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Najveći je problem visina plaće. Ona je u prosjeku niža od zagrebačke za oko 2000 kuna. Tomu unatoč, Lege svoj grad – ne bi mijenjali ni za što.

Pročitajte i ovo Ilustracija državni zavod za statistiku Podivljala inflacija: Objavljeno koliko su porasle cijene u posljednjih godinu dana, pogledajte što je najviše poskupjelo

"Premda sam malo subjektivan zato što stvarno jako volim svoj grad, mogu i objektivno reći da je Osijek danas jedan grad za dobar život", smatra Ivan Diklić.

"U Osijeku je živjeti fenomenalno. Fenomenalno. Ne bih ga nikad mijenjao za sve pare ovog svijeta", složio se s njim Goran Mehičić.

Jer za Osječane nije samo najpovoljniji već i najljepši.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene