Obavijesti Video Pretražite Navigacija
APEL TRGOVCIMA

Primorac o neopravdanom dizanju cijena: "Želimo znati tko nije spustio cijene kad smo snizili PDV"

Marko Primorac - 1
Marko Primorac - 1 Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Ministar financija Marko Primorac komentirao je neopravdano dizanje cijena i najnovije podatke o inflaciji.

Državni zavod za statistiku objavio je da su cijene u prosincu bile su 0, 3 posto niže nego u studenome - što je znak da inflacija usporava.
Cijene su i dalje vrlo visokih 13,1 posto više nego prije godinu dana.

U godinu dana, najviše je poskupjela hrana, gotovo 16 posto, dok je dvoznamenkast rast i u sektorima: prijevoz, restorani i hoteli, pokućstvo i oprema za kuću te energija i stanovanje.

Kaže da se još uvijek ne znaju podaci koliko je prelazak na euro utjecao na inflaciju. 

"Inflacija nije hrvatski fenomen, u baltičkim državama inflacija je više od 20 posto, no svjesni smo da postoje slučajevi neopravdanog dizanja cijena", kazao je. 

Na pitanje je li se trebalo ranije reagirati, Primorac odgovara: "Mi nemamo empirijske podatke, već anegdotalne podatke. Priča o zaokruživanju cijena je trivijalna i ne drži vodu. Inspekcijski nadzori su pokazali da je oko 30 posto subjekata diglo neopravdano cijene", kaže Primorac. 

Tvrdi da postoje sankcije ako je netko neopravdano podigao cijene. 

Pročitajte i ovo Ilustracija državni zavod za statistiku Podivljala inflacija: Objavljeno koliko su porasle cijene u posljednjih godinu dana, pogledajte što je najviše poskupjelo

"Postoje i situacije iz travnja kada smo snižavali stopu PDV-a, a poslovni subjekti nisu snižavali cijene. U tom smislu nećemo ulaziti u sankcije, ali želimo imati točne informacije o tome tko je doista snižavao cijene, a tko nije", kazao je. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković dolazi i rješava stvar? VIDEO Plenkovića u Saboru pitali hoće li biti poskupljenja teleoperatera: "Butković je s njima razgovarao i..."

Ja apeliram na sve one koji su neopravdano dizali cijene da te cijene snize. Da ne koriste situaciju", rekao je Primorac.

"Nisu prijetnje, već ovo su kazne u zakonu. U Zakonu postoje kazne za nepoštenu poslovnu praksu", uvjerava. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene