Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pokreće se postupak

Tomislav Ćorić o sukobu interesa: "Nisam imenovao kuma, nisam... Tu ću vas razočarati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa tvrdi da se Ćorić na sjednici Vlade na kojoj je Petar Sprčić imenovan nije izuzeo, a trebao je.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa na današnjoj sjednici odlučilo je da neće pokrenuti postupak protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otvoren predmet Doznaje Dnevnik Nove TV: Gordan Jandroković pod povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković i fotografije Ne stišava se priča oko ljetovanja ministra Marića: Povjerenstvo će tražiti posebnu dokumentaciju svih nadležnih tijela

Naime, Povjerenstvo je raspravljalo o postavljanju Frane Barbarića na mjestu predsjednika Uprave HEP-a. U prijavi Povjerenstvu stajalo je da ga je Vlada imenovala po stranačkoj liniji iako nema 10 godina staža, koliko je potrebno za rukovodeću finkciju. 

"Iz samog sadržaja prijave proizlazi da se radi o stranačkom kolegi. Povjerenstvo nije ovlašteno utvrđivati imenovanja vezana za stranačku pripadnost, nego razmatrati osobnu ili interesnu povezanost dužnosnika", rečeno je na sjednici Povjerenstva. 

To što Barbarić nema 10 godina staža na rukovodećim funkcijama treba riješiti Upravni sud.  

"Smatram da imenovanjem Barbarića nisu ostvarene pretpostavke da bi se pokrenuo postupak", rekli su na sjednici. 

Protiv Ćorića pokreću postupak

S ministrom Tomislavom Ćorićem situacija je drugačija. Vlada je na mjesto člana Uprave HEP-a zaposlila Ćorićeva vjenčanog kuma Petra Sprčića. Povjerenstvo je tražilo očitovanje od Vlade, koja je odgovorila da je na zatvorenom dijelu sjednice 21. prosinca 2017. pod točkom kadrovska pitanja, imenovanje Sprčića bilo jedno od podtočaka. O svemu se, tvrde iz Vlade, glasalo zajednički. 

Ćorić je bio na toj sjednici Vlade i nije se izuzeo od glasanja. Povjerenstvo smatra da je trebao.  

"Povrijedio je načelo savjesnosti i nepristranosti", rekli su na Povjerenstvu.

"Nisam imenovao kuma, nisam... Tu ću vas razočarati. Ja ću biti na raspolaganju povjerenstvu i odgovoriti na sve i temeljem njihova konačnog pravorijeka reagirati", rekao je ministar Ćorić.

Kaznili Aladrovića

Povjerenstvo je jednoglasno donijelo odluku o nepokretanju postupka protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u vezi s počasnim članstvom u HAK-u.

"Većinom glasova Povjerenstvo je donijelo odluku o tome da je ministar Josip Aladrović povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa vezano za upis vozila u imovinsku karticu te mu je određena sankcija u visini od 2000 kune", rekla je nakon sjednice predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene