Sjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa
Sjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Foto: Matija Habljak/Pixsell

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas donosi odluke o pokretanju postupka u dva predmeta premijera Andreja Plenkovića te u predmetu potpredsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijet će odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u dvama predmetima premijera Andreja Plenkovića, te u predmetu potpredsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera.

Vezani članci Silvano Hrelja (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) Hrelja: "Ne mogu biti dio vladajuće većine, ali postoji način projektne suradnje. Ostajem s onima s kojima sam dobio mandat" Boca mlijeka, ilustracija Poskupljuju mlijeko i mliječni proizvodi: Poznato od kada ćemo ih plaćati 50 lipa skuplje

Što se tiče premijera Plenkovića, podnesena je prijava prema kojoj su u spotu HDZ-a iz 2016. godine u stavkama troška usluge navedene dvije nedopuštene donacije.

Donacije i njihova dopuštenost nije u nadležnosti Povjerenstva pa će sve dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu. O povezanosti Plenkovića i odvjetnika Borisa Šavorića se neke dijelovi prijave još provjeravaju. Prijedlog je da se ne otvara predmet po toj prijavi.

Druga prijava protiv Plenkovića odnosi se na nepravedne odluke vezane uz Hrvatske željeznice te zabranjenog djelovanja. Povjerenstvo smatra da bi trebalo utvrditi bilo kakvu povezanost između Plenkovića i osoba koje se navode u prijavi. Predloženo je da se ne otvara predmet po ovoj prijavi.

U prijavi protiv Željka Reinera navodi se da je Reiner u imovinsku karticu trebao unijeti članstvo u Udruzi viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog.  U Povjerenstvu navode da je Reiner taj podatak unio u imovinsku karticu netom prije podnošenja prijave te je prijedlog da se ne otvara taj postupak.

Na dnevnom redu Povjerenstva je i odluka u predmetu zamjenice guvernera HNB-a Sandre Švaljek. Radi se o mogućnosti da je kao zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba te kao zamjenica guvernera HNB-a primila naknadu za dužnosti koje je obnašala.

Švaljek ima pravo ostvariti naknadu kao zamjenica guvernera, no kao zamjenica gradonačelnika (2014. godine) nije imala pravo dara na djecu, odnosno božićnicu, navode u Povjerenstvu gdje smatraju da je povrijeđen zakon, no praksa je da se za 2014. Švaljek izriče opomena.

Povjerenstvo će odlučiti i o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu trojice viceguvernera HNB-a Bojana Frasa, Michaela Faulenda i Romana Šubić.