Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Plenković mora tražiti novog člana Uprave Ine, a upitno je i može li stari trojac ostati bez otpremnina: Stručnjaci objasnili kako stoje stvari

INA - 1
INA - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija INA - 1 INA - 1 Foto: DNEVNIK.hr INA - 4 INA - 4 Foto: DNEVNIK.hr INA - 3 INA - 3 Foto: DNEVNIK.hr INA - 2 INA - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Primanja članova Uprave Ine Galerija 1/5 >>
Premijer Andrej Plenković u novim je problemima oko afere u Ini. Nakon što je jučer predložio tri nova člana Uprave danas je jedan već odustao. Sve se odgađa za tjedan dana, a dok Vlada traži novo ime, pitanje je i mogu li stari otići bez otpremnine što je Plenković najavio.

Premijer Andrej Plenković je pronašao zamjenu za neposlušne članove uprave Ine. Ni 24 sata poslije Emanuel Kovačić, glavni savjetnik za vanjske subjekte Ine, odustao je iz osobnih razloga.

''Kako bi se ono reklo – a je im i trajao'', komentirao je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

Kandidati ostaju energetski stručnjak Miroslav Skalicki i profesor s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Šimović. Trećeg člana Vlada bi, doznaje Dnevnik Nove TV, trebala odrediti na telefonskoj sjednici ovaj tjedan.

Plenković je ranije ustvrdio i da je moguće da članovi Uprave Ine ostanu bez otpremnina, a Bauk smatra da ''ako Vlada ne bude imala dovoljno jake argumente da ih prisili – kako se to kaže, da im zavrne ruku, nema ništa od toga'': ''Dakle, sumnjam da će oni podnijeti ostavke jer da se smatraju odgovornim, a jesu, trebali su to napraviti već prije''.

Pročitajte i ovo INA - 2 ODGAĐA SE SJEDNICA NO-A Jučer su ih predložili, a danas je već jedan odustao: Vlada u potrazi za novim članom Uprave Ine

"Sve što se događa je apsolutna odgovornost Vlade jer naravno da ovi članovi Uprave sad love u mutnom, čekaju poziciju za pregovore da bi ipak iskamčili si otpremninice, ali, kažem, onaj tko ih je postavio je za to odgovoran'', jasna je saborska zastupnica Sandra Benčić iz zeleno-lijevog bloka.

Prema financijskom izvještaju za prošlu godinu, Ina je lani ostvarila 22,72 milijarde kuna prihoda. Neto dobit je iznosila 1,3 milijarde kuna. Grupacija ima 9750 radnika s prosječnom plaćom od 11.200 kuna neto.

Uprava tog društva ima šest članova. Pravo na naknadu ostvaruju temeljem fiksnog i varijabilnog dijela, odnosno plaće i bonusa. Bruto plaća iznosi 78.000 kuna mjesečno što je godišnje 936.000 kuna.

INA - 1 INA - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Najveći bonus iznosi 65 posto godišnje plaće što je još 608.000 kuna. Tu su i dodaci za primitak u naravi kao što je korištenje službenih automobila u privatne svrhe, interno ugošćavanje i prehrana.

Kad se sve zbroji i oduzme, lani su najviše zaradili predsjednik Uprave Sándor Fasimon i član Uprave Niko Dalić – više od dva miljuna kuna bruto.

Ostalo dvoje hrvatskih članova Darko Markotić i Barbara Dorić zaradili su oko milijun i 300.000 kuna.

INA - 1 Primanja članova Uprave Ine (Foto: DNEVNIK Nove TV)

Što s otpremninama, pitali smo stručnjake, a oni kažu da je odgovor u ugovorima koje su potpisali.

"Tek na temelju ugovora bi se moglo analizirati da li ima mogućnosti odbiti otpremninu ili ne'', objašnjava pravni stručnjak i akademik Jakša Barbić.

Ako to nije naznačeno u ugovoru, ništa od svega, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović, a Barbić odgovorio: ''Onda će teško to ići, ima različitih rješenja, ima rješenja po kojima nekome prestaje mandat iz čista mira i još ima pravo na otpremninu''.

Moguće je i da ostanu raditi u Ini, a odvjetnik i stručnjak za trgovačko pravo Mićo Ljubenko objašnjava: "Kad imamo otpremnine na temelju menadžerskih ugovora, a ovdje bi trebalo biti menadžerskim ugovorom regulirano, realno je očekivati da će se pronaći solucija da te osobe zapravo počnu rad na nekom drugom mjestu i da ne prestane rad u toj kompaniji i time zapravo neće doći niti do isplate otpremnine''.

Pročitajte i ovo Oduzimanje imovinske koristi i mjere osiguranja 2021. NAPLATA TEŠKOM MUKOM I kriminalci plaču: DNEVNIK.hr doznaje koliko im je imovine država oduzela, što još sve čuva, ali i koji je ključan problem

Troje hrvatskih članova Uprave Ine o svemu i dalje šuti. Nadzorni odbor Ine odgađa se za idući tjedan kad bi trebali razriješiti aktualne članove, ali i riješiti njihove otpremnine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene