Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ocijenio je u srijedu pred stranim diplomatima u Ljubljani da je arbitražni sporazum dobar kompromis koji može donijeti rješenje dugogodišnjeg spora s Hrvatskom, navodi se u današnjoj izjavi za javnost slovenskog ministarstva vanjskih poslova.


Prilikom novogodišnjeg prijema za strane diplomate u Ljubljani Žbogar je rekao da je 80 do 90 posto svog vremena ove godine posvetio rješavanju odnosa s Hrvatskom, ali da se taj trud isplatio, navelo je u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova. 'Očito je da su se takav trud i angažman isplatili jer smo dobili kompromisno rješenje koje je po mom mišljenju dobro i pravedno', rekao je Žbogar, istaknuvši da arbitražni sporazum omogućava rješenje spora koji je niz godina opterećivao bilateralne odnose Zagreba i Ljubljane. Uz potpisivanje tog sporazuma Žbogar je kao uspjehe u ovoj 'intenzivnoj' godini iznio i to što je Slovenija uspješno predsjedala Vijeću Europe i dobila sjedište buduće europske agencije za suradnju energetskih regulatora članica EU-a (ACER).

>> 'Siguran sam da će Slovenija odblokirati ostala tri poglavlja'

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija S potvrdom o cijepljenju slobodno u susjednu zemlju, ali za povratak u Hrvatsku treba negativan test Ruža Tomašić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Ruža Tomašić traži od Vlade da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom

U razgovoru za ljubljansko 'Delo' od srijede Žbogar je pak rekao da se vlada i on osobno angažiraju kako bi vjerojatni referendum, koji će se održati pred ratifikaciju arbitražnog sporazuma, uspio. No, Žbogar u smislu priprema na referendum nije odrekao 'legitimnost' rasprava protivnika tog sporazuma među kojima se ističe tzv. 'Bučarova skupina'. Riječ je o skupini uglednih osoba koje vodi bivši predsjednik parlamenta France Bučar, a koja je po tvrdnjama slovenskih medija skeptična prema arbitražnom sporazumu i razmišlja o alternativnim rješenjima za granično pitanje. 'Pratimo takve inicijative, one su potpuno legitimne i vidjet ćemo što takve grupe predlažu', rekao je Žbogar za vodeći slovenski list. No, dodao je da on i vlada intenzivno lobiraju i i uvjeravaju biračko tijelo kako bi referendum o arbitražnom sporazumu uspio i kako bi taj dokument bio ratificiran. (Hina)