Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitska oporba pobunila se zbog prijedloga gradonačelnika Željka Keruma da se splitska riva nazove Obala dr. Franje Tuđmana i da se na njezinoj sredini postavi Tuđmanov spomenik.


Splitski SDP i HNS poručili su da će na sjednici Gradskog vijeća sazvanoj za 8. srpnja biti protiv. 'To nije odavanje počasti mrtvima nego podizanje spomenika živima, onima koji ga dižu sami sebi, sve u svrhu nadolazećih izbora', ocijenio je Marin Jurjević, predsjednik splitskog SDP-a.

Vezani članci Ivica Puljak Nakon što ga je Puljak popljuvao, oglasio se Državni inspektorat Željko Kerum - 2 Kerum za Dnevnik Nove TV o seks-aferi koja trese Split: "A to što Puljak kaže da će on mene tužiti... Samo neka izvoli"

'Ovo je pokušaj da se otvore teme stare 70 godina i da se opet iracionaliziraju ljudi na sukobima. Bježe od pravih pitanja i pravih odgovornosti', kaže Jurjević koji smatra da za mijenjanje imena rivi treba održati referendum.

'Protiv smo podizanja spomenika Franji Tuđmanu na Rivi jer bi to bilo nasilje nad povijesnim prostorom u kojemu nije predviđen spomenik nikomu, pa ni Tuđmanu', rekao je član povjerenstva splitskoga Gradskog vijeća za imena ulica, trgova i spomenike Joško Dvornik.

'Ni Tito nije dobio spomenik'

Po Dvornikovim riječima, splitska Riva je 'specifičan prostor' koji ne trpi podređivanje bilo kojoj ličnosti. Današnji tobože veliki Hrvati žele podići spomenik Tuđmanu na Rivi, a mi mali Hrvati mislimo da Rivu treba ostaviti građanima Splita, dok bi Tuđmanu, koji na određeni način simbolizira novu Hrvatsku, trebalo spomenik postaviti na Trgu Hrvatske bratske zajednice', istaknuo je Dvornik. Podsjetio je kako su propali i pokušaji da se na splitskoj Rivi podigne spomenik kralju Aleksandru i kralju Petru, kao i Titu i Lenjinu.

'Inicijativa da se naziv Rive - Obala hrvatskoga narodnog preporoda preimenuje u obalu Franje Tuđmana je sramota jer je hrvatski narodni preporod najveći kulturni i politički događaj u povijesti Hrvata, puno značajniji od Tuđmana kao ličnosti', rekao je Dvornik.

Ipak, pribojavaju se kako će ih većina gradonačelnika Željka Keruma u Gradskom vijeću nadglasati. Iako se već danima špekulira kako gradonačelnik ima problem s dovoljnim brojem ruku jer mu je jedan vijećnik već duže vrijeme bolestan, Jurjević ne vjeruje da bi sjednica uopće bila sazvana da je tako.

'Vjerojatno ima dovoljno ruku i ovo pitanje namjerava prelomiti preko koljena, kao i do sada', zaključio je Jurjević. (Agencija VLM/ Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju