Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(Pre)skupo plaćen stan

''Posudili su mi 512 000 kuna i nakon 4, dužna sam 630 000 kuna kredita''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto utočišta, 40-ak kvadrata Juliji su postali tamnica i izvor frustracija.

Julija je podignula kredit u švicarskim francima s početnom ratom od 3.270 kuna. Najveća rata do sada joj je bila 5.380, uvećana za čak 2.100 kuna.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

''Posudili su mi 512 000 kuna i nakon 4 godine otplaćivanja, ja sam dužna 630 000 kuna kredita'', rekla je Julija ekipi Provjerenog.

Svima je jasno da dizanjem kredita otplaćujete, kroz kamate, mnogo više od dobivenog iznosa. No glavnica bi se otpočetka trebala smanjivati. Malo, ali bi trebala. Juliji se dogodilo suprotno. Ona je jedna od 75 tisuća naših građana koji imaju kredite u švicarskim francima u RH.

Prošlog četvrtka sud je donio nepravomoćnu presudu i odlučio kako su banke netransparetno i protivno zakonu o zaštiti potrošača i zakonu o obveznim odnosima - iskoristile svoje klijente. Dok je tečaj švicarskog franka divljao -oni su još dizali i kamate.

Za situaciju u kojoj su se našli zbog 'švicarca' - mnogi tvrde -građani su sami krivi. Nitko ih nije tjerao da uzmu kredit u CHF-u. No činjenica jest da to i nije istina.

''Imali ste apsurd da je netko, tko je bio kreditno nesposoban za eurske i kunske kredite, proglašen kreditno sposban za CHF, i da taj isti koji je tada bio nesposoban za veće rate, sada podnosi 40-50 posto veće rate'', objasnila je Branka Gregić iz Udruge Franak.

A što o svemu kažu ekonomski stručnjaci, pogledajte večeras u Provjerenom u 22:40!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene