Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Petstotinjak srednjoškolaca s područja četiri najistočnije općine u Brodsko posavskoj županiji od danas je ponovno krenulo u školu u Slavonski Brod nakon što je jučer postignut djelomični dogovor o sufinanciranju cijena mjesečnih đačkih karata koje su se kretale od 900 do 1200 kuna.


Prijevozničke tvrtke pristale su cijene spustiti dodatnih 25 do 30 posto dok su roditelji pristali plaćati pet stotina kuna. Na sastanku u Brodsko posavskoj županiji koji će se održati u ponedjeljak dogovorit će se konačni model sufinanciranja u kojem bi trebali sudjelovati i tamošnje općine i županija.

Prosvjedovali dva puta

Vezani članci Koliko maloljetnika konzumira alkohol? - 1 Dječak sam popio litru votke, ali problem je mnogo složeniji: ''Njihov interes je da se prepiju" Ante Ševo sa svojim učenicima Samoborski osmaši od svog su se mladog razrednika oprostili - velikim plakatom, a on im poručuje: "Siguran sam da ću to pamtiti vječno"

Na konferenciji za novinare brodsko-posavski župan Danijel Marušić napomenuo je kako su još krajem kolovoza pokušali naći rješenje za ovaj problem nastao nakon što je država ukinula subvencioniranje prijevoza za srednjoškolce te podsjetio kako županija nema zakonsku obvezu financiranja učenika ali su spremni pomoći u skladu s mogućnostima.

>> U Osijeku ukidaju besplatan prijevoz za učenike

Zbog visokih cijena učeničkog prijevoza roditelji i učenici s istoka županije proteklih su dana dva puta prosvjedovali, a đaci nisu pohađali nastavu. Naime nakon što je država ukinula subvenciju sav trošak prijevoza pao je na kućne budžete što većina obitelji tog najsiromašnijeg dijela županije financijski nije mogla podnijeti. Neki su razmišljali i o ispisivanju djece iz škole. (Hina)