Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko ZOR-a

Poslodavci sindikalcima: Zapravo prosvjedujete protiv socijalnog dijaloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji prosvjedni skup sindikata tijekom kojega su se usprotivili izmjenama Zakona o radu reagirala je Hrvatska udruga poslodavaca.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je danas da je prosvjed sindikata protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) neprimjereni pritisak na Vladu i poslodavce s ciljem opstruiranja argumentirane rasprave i socijalnog dijaloga te nametanja sindikalnih ultimatuma.

Pročitajte i ovo Mihael Furjan i Marko Biočina Što očekuje od stranaka Šef HUP-a otkrio najvažniju reformu koja treba Hrvatskoj, ali i najštetniji potez Vlade: "To smatramo neustavnim" Slika nije dostupna PROSVJED UPOZORENJA Sindikati: 'Robovi su imali veća prava od današnjih radnika!'

>> Sindikati: 'Robovi su imali veća prava od današnjih radnika!'

HUP u priopćenju ističe da još uvijek nikakav prijedlog izmjena ZOR-a nije usvojen niti upućen u zakonsku proceduru, a socijalni dijalog, koji je pokrenut u svrhu pripreme zakonskog prijedloga, naprasno su prekinuli sindikati koji ne žele argumentiranu raspravu o mogućim rješenjima, već isključivo bezuvjetno prihvaćanje njihovih zahtjeva. Stoga je današnji sindikalni prosvjed zapravo prosvjed protiv socijalnog dijaloga i argumentirane rasprave, tvrde poslodavci.

'Od sindikata očekujemo da štiti prava radnika na odgovoran i konstruktivan način te kroz dijalog i iznošenje valjanih argumenata, a ne prijetnjama i ucjenama. Stoga ih pozivamo na nastavak socijalnog dijaloga', kažu u HUP-u.

Iz teške ekonomske situacije nema izlaska bez stvaranja povoljnijeg i konkurentnijeg okruženja za poslovanje i oporavak gospodarstva, a po ocjenama svih domaćih i stranih stručnjaka postojeći ZOR jedna je od bitnih prepreka jačanju konkurentnosti i stvaranju povoljnijeg okruženja za investicije i poslovanje, naglašava HUP.

Zato su nužne izmjene ZOR-a koje će omogućiti fleksibilnije i realnim okolnostima na tržištu prilagođenije poslovanje te time doprinijeti uspješnijem poslovanju i poticanju novog zapošljavanja. Neupitno je da ZOR treba osigurati primjerenu razinu zaštite radnika, ali ona mora biti u suglasju sa stvarnim mogućnostima i potrebama poslodavaca.

Postavljanje ultimatuma i prosvjedi šalju poruku o nespremnosti na promjene, kao da hrvatskom društvu nije u interesu rješavanje krize, stvaranje uvjeta za oporavak gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda građana. Bez promjena osuđeni smo na daljnje urušavanje i negativne trendove, poručuje HUP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene