Obavijesti Pretražite Navigacija
"Gubitak za sve nas"

Posljednji pozdrav čovjeku koji je zaddužio Hrvatsku: Održana komemoracija za Slavka Goldsteina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige govorio je Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Stjepan Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač lista Vjesnik u srijedu.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac u Petrovoj gori Pupovac na obilježavanju proboja partizanskih snaga: "Bili ste prijetnja Hrvatskoj i Europi kao što ste i danas" Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 5 Četvrta po redu Srbi se okupili na Velikoj skupštini u Zagrebu: Plenković i Brnabić se sastali u Banskim dvorima

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi "1941. - godina koja se vraća", predviđa ono što se danas događa.

Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. "Borili smo se za iste ideale", a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po riječima Zorana Pusića, Goldstein je nastojao od "demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom". Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Milorad Pupovac naglasio je kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu "1941. - godina koja se vraća".

To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu "1941. - godina koja se vraća" za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove "Signali nad gradom", "Prometej s otoka Viševice", "Četvrti suputnik" i "Akcija Stadion". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene