Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vatreno u saboru

"HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

Raspuštanje Sabora - 1
Raspuštanje Sabora - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Raspuštanje Sabora - 1 Raspuštanje Sabora - 1 Foto: DNEVNIK.hr Aktualni saborski saziv broji posljednje dane prije raspuštanja - 6 Aktualni saborski saziv broji posljednje dane prije raspuštanja - 6 Foto: Damjan Tadic/Cropix Aktualni saborski saziv broji posljednje dane prije raspuštanja - 4 Aktualni saborski saziv broji posljednje dane prije raspuštanja - 4 Foto: Damjan Tadic/Cropix Aktualni saborski saziv broji posljednje dane prije raspuštanja - 1 Aktualni saborski saziv broji posljednje dane prije raspuštanja - 1 Foto: Damjan Tadic/Cropix +1 Raspuštanje Sabora - 4 Galerija 1/6 >>
Sabor je raspravio odluku o svom raspuštanju, u četvrtak se glasuje.

Međusobnim prozivkama, na trenutke i uvredama, zastupnici oporbe i vladajućih zaključili su kasno u srijedu raspravu o prijedlogu da se raspusti 10. saziv Hrvatskog sabora i rasprave u aktualnom sazivu.

U višesatnoj, posljednjoj raspravi prije sutrašnjeg raspuštanja, oporba je ponavljala optužbe koje je na HDZ-ov račun iznosila i proteklih mjeseci i godina, prije svega one o korupciji, iseljavanju, inflaciji, uvjeravajući kako će građani na izborima dati povjerenje njoj.

Naša je zemlja umorna od neprestanih afera, od vlasti koja vodi samo računa o svojim interesima, kazala je Marijana Puljak (Centar).

Iz HDZ odbacuju oporbene optužbe, pitaju što to ona građanima nudi i odgovaraju – ništa, jedina joj je misija srušiti HDZ s vlasti.

„Što je više od opozicije obmana i laži, to su nama HDZ-ovcima, izbori sve draži“, uzvratila je Marija Jelkovac (HDZ), uvjeravajući kako će birači znati ocijeniti i oporbu i HDZ.

Vidović: I za HDZ bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi

Davorko Vidović (SD) drži da bi bila „prava blagodat“ i za HDZ da se malo „ohladi“ u oporbi, no da bi, ako bi na njihovo mjesto došli drugi koji bi isto radili, to bio „ćorav posao“.

Sabina Glasovac (SDP) najavila je kako će SDP, dođe li na vlast, u četiri godine povećati mirovine za 50 posto, u pet godina izgraditi 15 tisuća društvenih stanova, uključiti državu u sufinanciranje ekonomske cijene vrtića za svako dijete itd.

Marija Selak Raspudić (Most) pozvala je HDZ da se ne razbacuje floskulama o bezidejnoj i nekonstruktivnoj oporbi, podsjećajući da je oporba mnogo toga predlagala ali da to nije došlo na raspravu.

  Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća pored Sabora HDZ-ov zastupnik na Markovu trgu autom naletio na ženu: "Sve se dogodilo u trenutku"

„Vi predsjedate Saborom i on je prije svega odraz Vašeg predsjedanja… Vi ste izabrali biti isključivi i stvarati sliku destruktivnog Sabora i oporbe“, prozvala je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji joj je uzvratio brojkama.

U tri i pol godine raspravljeno je 60 -ak oporbenih prijedloga, po dva mjesečno, rekao joj je Jandroković.

HDZ: Čiji je 'dečko' Peđa Grbin?

Na oporbeno ustrajavanje da je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić HDZ-ov dečko, iz HDZ-a su uzvratili pitanjem čiji je dečko Peđa Grbin? Je li on prijatelj sa obiteljima Jakupi i Osmani, uglednim i moćnim obiteljima unutar kriminalnog miljea, na to pitanje nikada nismo dobili odgovor, kazao je Miro Totgergeli.

Ustrajavanje na tom odgovoru razljutilo je Andreju Marić (SDP) koja se zapitala čiji je dečko ministar zdravstva Vili Beroš, apostrofirajući pritom probleme u njegovom resoru.

„Lažete, trkeljate i pričate gluposti“, uzvratila joj je Maja Grba Bujević (HDZ), kojoj je Marić uzvratila da takvim rječnikom dokazuje svoju veličanstvenost, a da zaposlenici u njenoj hitnoj službi traže da se makne zbog nesposobnosti.

Pročitajte i ovo Turudić prisegnuo - 2 Novi državni odvjetnik Oporba bijesna zbog prisege Ivana Turudića: "Ne postoji institucija koja se može oduprijeti Plenkoviću"

Raspravu o raspuštanju Sabora, a time i rasprave u 10. sazivu, zaključio je Goran Ivanović (HDZ) koji je, uz zahvalu svim kolegama na suradnji, zahvalio i djelatnicima saborskih stručnih službi koji su zastupnicima pomagali u radu.

U četvrtak će predstavnici klubova, u 9 sati, još imati priliku govoriti na slobodnu temu, potom će se glasovati i 'zatvoriti vrata' aktualnog saziva.

Za raspuštanje Sabora potrebni su glasovi 76 zastupnika, no s obzirom da su raspuštanje tražili klubovi saborske većine, to je sasvim izvjesno.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene