Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRAJ SEZONE

Što se zbiva iza kamera: Reporteri Provjerenog progovorili o trenucima koji su im se najviše urezali u sjećanje

Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 7
Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 7 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/8 >>
Posljednja epizoda emisije Provjereno ove sezone donijela je sve što ste htjeli znati, a niste imali priliku čuti. Reporteri Provjerenog progovorili su o svemu što se događalo iza kamera.

Sezonu reporterke Eme Branice obilježio je slučaj obitelji Šajnović za vrijeme čijeg snimanja je Branica bila fizički napadnuta. Tih nekoliko sekundi kada Ema Branica proleti glavom tik do betonskog prilaza, ona sama nikada nije pogledala, sve do sada. Što joj je tada prolazilo kroz glavu, je li je bilo strah, to su pitanja koja ekipi emisije Provjereno ljudi najčešće postavljaju kada ih sretnu na ulici.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje

"Kada me gurnuo ja sam samo osjetila strašan udarac. Dalje ništa ne znam, sve je bilo crno i onda kad me snimatelj izvukao iz jarka, onda je krenuo strah, veliki strah jer sam mislila da neće stat, da to nije kraj. Samo sam htjela da se smiri situacija, da dođe policija, da sve stane", prepričava svoj doživljaj Ema Branica.

Protiv čovjeka koji je Emu Branicu napao vode se sporovi za prijetnje, nanošenje teških tjelesnih ozljeda, spolni odnošaj bez pristanka. Za prijetnje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda terete se i njegovi sinovi. Za potonje i brat koji je istu metodu primijenio na ekipi emisije Provjereno kada su došli drugi put. Sudski sporovi protiv ove obitelji koji su trajali godinama ipak su se pomaknuli s mjesta i počele su se nizati presude.

Na žalost neki od naših sugovornika još čekaju pravdu. Nakon ovakvih situacija reporteri emisije Provjereno imaju podršku kako obitelji, tako i javnosti. "Ja nemam radno vrijeme. Kad nešto radim ja to trenutno živim, znači svih 24 sata u danu, pa ako treba i u sljedećem danu pa i u danu iza toga je isključivo rezervirano", govori Branica.

Lavina reakcija diljem zemlje

Nema koga nisu dotukle suze čovjeka kojemu je zemlja sve, a tu je priču prenio Kristian Došen. Obitelj Putrić zemlju obrađuje je već 20 godina, od nje žive dvije obitelji, a planirali su čak i širiti proizvodnju, ne spakirati kofere i odseliti se već ostati, boriti se, raditi. Zbog posve besmislene formalnosti oni su na natječaju izgubili zemlju, i to na natječaju koji je formalno neispravan. Od tada traje njihova agonija da dokažu nepravdu koja im je nanesena.

Jutro nakon što je objavljen prilog u emisiji Provjereno dogodilo se nešto još gore – primili su telefonsku prijetnju. Vlasnik tvrtke odgovorio je ekipi emisije Provjereno na upite koje su mu slali tri tjedna, želeći čuti njegovu stranu priče. A ona je da nije prijetio ni vrijeđao, već samo razgovarao te da će emisiju Provjereno, ukoliko objave pogrešne informacije, tužiti.

Željko Putrić je prijavio prijetnje i još jednom poslao otvoreno pismo svim političarima i institucijama, onima kojima su usta puna Hrvatske i njezinih građana, ljubavi prema domovini i optimizma. "To je ono što najviše, zapravo, ljuti u ovoj priči. To što si sustav može dozvoliti grešku i nitko neće snositi odgovornost i nikomu neće biti ništa, a ako netko izvan tog sustava, da ne kažem pod navodnicima "mali čovjek", građanin, obični čovjek, napravi neku grešku, onda je njemu to kraj. Onda za njega oprosta nema, nema nazad. A taj isti sustav ga praktički dovede u tu situaciju i nikome ništa", ispričao je reporter emisije Provjereno Kristian Došen.

Mato Barišić pamtit će susret sa žrtvom pedofilije u crkvenim redovima. Žrtva je s tom stravičnom tajnom živjela 30 godina, a Mato Barišić je treća osoba kojoj je to povjerio. Nakon što je skupio snage i stao pred kameru, izazvao je lavinu reakcija diljem zemlje, a ona možda najvažnija, što je ohrabrio mnoge žrtve da i one progovore. Tom je pričom Mato Barišić otvorio Pandorinu kutiju, dokazao je isto što i novinari Boston Globea kada su dobili Pulitzera, a to je da je crkveni vrh znao i zataškavao zlostavljanja.

Samo disciplinska kazna za aljkave policajce

Među prvim pričama Ane Malbaše bila je ona o muškarcu iz Šibenika koji joj je na neprimjeren način prišao misleći da je djevojčica. Malbaša se sakrila od muškarca u WC i kontaktirala urednicu Ivanu Paradžiković s kojom je cijelo vrijeme snimanja priloga bila u kontaktu. Pravda nije zadovoljena u slučaju ovog muškarca koji je priznao da je nekoliko dana ranije ljubio djevojčicu, kao ni u slučaju Horvatinčić kada je Ana Malbaša dospjela u posjed skice koju je Horvatinčić nacrtao nakon nesreće.

„Ona dokazuje da je on bio svjestan nesreće. Svega nekoliko sati nakon nesreće, on je detaljno, precizno nacrtao svoje jedrilice, gdje se nalazila njihova jedrilica. On je to potpisao, stavio datum, stavio sat. Ako je imao sinkopu, onda nije mogao crtati tu skicu, a ta skica je izuzeta samo zato što on nije upozoren da se to može koristi na sudu“, pojasnila je Malbaša važnost skice.

Među prilozima emisije Provjereno koji su šokirali javnost bio je onaj sa snimkama telefonskih razgovora između policije i majke 18-godišnjakinje koju je u Zadru pomahnitali muškarac gotovo ubio batinama.

Javnost, ali i sam vrh policije, bili su zgroženi neradom, aljkavošću, nesposobnošću policajaca zadarske policijske postaje. Najavljivalo se da će padati glave, a Ivan Čorkalo je za posljednje emitiranje Provjerenog ove sezone otkrio kako će četvorica policajaca, unatoč šokantnom postupanju u ovom slučaju, odgovarati samo disciplinski. "Jedan od njih odgovarat će zbog odavanja služene tajne jer je rekao majci u jednom trenutku te večeri da ima samo jednu ophodnju u čitavom gradu i da je ne može poslati da je otprati do stana, a nju je bilo strah jer počinitelj nije bio uhićen. Na kraju se ispostavilo da je to bilo odavanje službene tajne .jer nije smio reći koliko patrola dežura u gradu", otkrio je Čorkalo.

Zbog priča Kristine Čorak svi su ronili suze

Jedna od obitelji koja se prošle sezone posebno uvukla pod kožu su Lackovići jer se ono što se njima dogodilo, može dogoditi svakome od nas. Dvije bolesti, potom i otkaz Željku koji je gluh, a banka ne pita. Ta je priča toliko ganula gledatelje, prešla je granice zemlje, a jedan od onih koji je također sudjelovao je - izbornik Zlatko Dalić.

Reproterka Kristina Čorak je zadužena za kraj emisije, a zbog nje gledatelji često rone suze u gluho doba noći. Za kraj sezone je govoreći o svojim sugovornicima, posebno o jednoj djevojci, Kristina zaplakala. Radi se o njezinoj prvoj priči o djevojkama koje nisu stereotipne ljepotice, a sama je priznala kako tada i nije bila sigurna što radi.

"Način na koji one zrače, koliko su one samouvjerene, koliko su one vesele, kakvu one atmosferu donesu, koliko su one lijepe... Ma prekrasno! Ja sam sa svakom od njih provela, recimo, tri dana, ali ta tri dana su mi se toliko usjekla u pamćenje", govori Kristina. Jedna od djevojaka koje će Kristina Čorak vječno pamtiti bila je Ana Maras, djevojka koja je prije mjesec dana izgubila borbu s karcinomom.

"Nekako imam osjećaj da sugovornici iz naših priloga trebaju biti u nekoj posebnoj kategoriji da bi se mogao opisati taj neki osjećaj koji je, evo na primjer, ona meni ostavila. To je baš posebno", ispričala je Kristina Čorak.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene