Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća kriza u proizvodnji

Posao namjerava promijeniti 72 posto zaposlenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani krizu doživljavaju različito. Najmirniji su u Zagrebu i Međimurju, nešto nervozniji na Jadranu, a svi zajedno sumnjaju da njihovi poslodavci cijelu strku oko krize iskorištavaju kako im ne bi dali povišicu ili još gore, kao alibi za njihove otkaze.

Prema istraživanju o gospodarskoj krizi, najpesimističniji su Istrani i Primorci. Većina smatra da će kriza potrajati dulje od dvije godine. Za razliku od njih, najoptimističniji su kontinentalci. No ono što je zajedničko svima je realnost. Naime, više od polovice ispitanika izjavilo je da je kriza već stigla u njihove tvrtke, a otkrili su i poteze svojih poslodavaca.

Pročitajte i ovo Javne službe traže povećanje plaća - 2 Obećano povećanje od 1.1.2021. Hoće li koronavirus smanjiti plaće javnim službenicima? Dio sindikata o tome uopće ne želi niti razgovarati Puno skladište Hrvatsko gospodarstvo na respiratoru Gospodarstvo pred kolapsom, a poslodavci očajni: ''Pet tisuća obitelji bit će zahvaćeno ovim mjerama“

'Zaustavljanje novih projekata, zatim zaustavljanje rasta plaća i zaustavljanje napredovanja', rekla je Martina Lovrić iz tvrtke Moj Posao. Čak 74 posto ispitanika smatra da poslodavci pompu oko krize zlorabe kako ne bi dali povišice ili za otpuštanje radnika. Većina krizu najviše osjeća u prehrambenoj industriji, turizmu i trgovini. Najmanje u informatičkom i medijskom sektoru, nevladinim organizacijama i državnoj upravi. No u sindikatu državnih službenika tvrde, kriza se osjeća na svakom koraku.

'Od toga od ovih prijetnji smanjenjem plaća, pa sve do rezanja troškova za kancelarijski materijal. Čak su se i post-it papiri našli na udaru kao preskupi', kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih službenika RH. 72 posto ispitanika, u čijim se tvrtkama kriza već osjeti, bez obzira na rizik - ove godine namjerava promijeniti posao. 'U želji da osiguraju svoju egzistenciju nastoje promijeniti posao i zapravo postati dijelom neke sigurnije radne okoline i od tuda toliko veliki postotak', kaže Lovrić. Bili zaposleni ili ne, na tržištu rada, savjetuju stručnjaci, svi trebaju tražiti nove prilike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene