Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pare, pare...

Evo što je Porezna odlučila naplaćivati poduzetnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Poreznoj ističu da će građani i dalje moći dobiti besplatno mišljenje o različitim pitanjima, ali se zato ono koje vrijedi pred zakonom - plaća.

Prema novom Pravilniku Porezne uprave, ako želite da vam država pojasni neke propise koje je sama donijela, a da njihovo pojašnjenje vrijedi pred zakonom za to ćete im još morati i platiti. Je li ovo novi namet u Poreznoj upravi nam ne odgovaraju, ali kažu - novac ćemo iskoristiti za razvoj Porezne uprave. No, Porezna uprava već se ionako financira plaćama građana.

Pročitajte i ovo Ilustracija isplata u svibnju Predaja poreznih prijava: Provjerili smo tko obvezno mora prijaviti porez i tko će najviše profitirati od povrata Slika nije dostupna SDP-ovac pisao ministru financija Uvođenje poreza na nekretnine - da ili ne: Ivan Klarin želi da lokalne jedinice imaju mogućnost izbora

Prema novom pravilniku dakle obvezujuće mišljenje o nekom problemu, odnosno dokument koji ima pravnu snagu, morat će se platiti. Obvezujuća porezna mišljenja stajat će najmanje 5 tisuća, a najviše 30 tisuća kuna, ovisno o visini prihoda onoga tko ih želi dobiti. Porezna uprava dužna ih je isporučiti u roku 60 dana. Situacija u kojima bi vam moglo zatrebati obvezujuće mišljenje, ističu poslodavci, ima napretek.

IZVOZNICI TRAŽE SLABIJU KUNU Vujčić: 'To bi bio povratak u Jugoslaviju'

'Kada ste primjerice poduzetnik iz treće države koja nije članica EU, a sjedište vam je u EU, a radnici su, karikiram, iz neke druge države. Imate tisuću situacija koje se mogu dogoditi poduzetniku i koje on prije ulaska u neku ozbiljnu investiciju u svakom slučaju želi predviddjeti kao rizik', kaže Petar Lovrić iz Hrvatske udruge poslodavaca. I zato, kaže Lovrić, dobro je da će napokon ono što će Porezna uprava reći imati svoju težinu.

'Često se protiv poduzetnika podnose kaznene prijave, a u ovoj situaciji kad dobiju porezno mišljenje, to mišljenje će bit obvezujuće i za državu i za samog poduzetnika', objašnjava Lovrić. Ovaj Pravilnik, ističu u Udruzi Lipa, trebao bi ispraviti sve ono što je država sama nejasnim zakonima zakomplicirala. Pa zato kažu, nema smisla da građani daju iz svojih novčanika.

'U mnogim slučajevima, poreznim obveznicima porezni zakon nije jasan. Zamislite da je zakon napisan na mađarskom, u kojoj mjeri bi ga vi mogli poštivati', kaže Davor Huić iz udruge Lipa. Na naše pitanje je li ovo novi namet, iz Porezne uprave odgovaraju:

„Izdavanje obvezujućih mišljenja kompleksan je postupak u kojem se sagledava ukupno poslovanje poreznog obveznika te njegova buduća, namjeravana poslovna aktivnost i porezni tretman iste, a ne isključivo tumačenje poreznih propisa. Sredstva prikupljena od izdavanja obvezujućih mišljenja koristiti će se za razvoj Porezne uprave kao institucije."

U Poreznoj ističu da će građani i dalje moći dobiti besplatno mišljenje o različitim poreznim pitanjima, ali se zato ono koje vrijedi pred zakonom plaća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene