Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poduzetnici u mukama

IZVOZNICI TRAŽE SLABIJU KUNU Vujčić: 'To bi bio povratak u Jugoslaviju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner je poručio kako stabilnom kunom štiti građane, poduzeća i državu od većih rata za kredite. Najbolji izvoznici pak ističu kako je zlatni ključ uspjeha ulaganje u razvoj, ljude i nove tehnologije.

Tko su najbolji izvoznici kojima se dijelom duguje i izlazak iz recesije? Od farmaceutske industrije, pa do vojne, no svi oni tvrde - bilo bi bolje kada bi kuna oslabila.

Pročitajte i ovo Ostatak kuna kod ljudi - 4 Važno je znati Građani se teško rastaju od kuna, ali od 1. siječnja na snagu stupaju nova pravila Euro Guverner izrazio zadovoljstvo Približava se godina dana od uvođenja eura: "Trebat će minimalno još četiri, pet..."

Svima je odgovorio guverner središnje banke Vujčić rekavši kako toga neće biti. Tvrdi - to bi bio povratak u Jugoslaviju. Plivini lijekovi osvojili su rusko i američko tržište, a tvrtka nagradu Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika.

'Evo žalosno je da je nama zapravo puno lakše poslovati u inozemstvu nego u našoj vlastitoj zemlji', kaže nam Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.

Udruga izvoznika još jednom je od Narodne banke zatražila slabiju kunu i povoljnije kredite za izvoznike.

'Kranje je vrijeme da se teret dubioza prošlosti prestane stavljati na leđa neto izvoznika koji jedini mogu Hrvatsku izvesti iz krize, u protivnom ćemo svi zajedno propasti', kaže Darinko Bago, predsjednik Udruge Hrvatski izvoznici.

IZVOZNICI PORUČUJU: Oslabite kunu - evo zašto

Najbolji mali izvoznik Alojz Šestan kaže da im je tečaj kune 'zabetoniran'.

'Ja se potpuno slažem s predsjednikom da bi trebalo malo tu kunu otvoriti', kaže Šestan.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić odbio je zahtjeve i poručio:

'To je povratak u Jugoslaviju. To smo sve imali. Imali smo različite tečajeve za izvoznike. Selektivni krediti. Pa o čemu pričamo, to smo imali do devedesete godine. Nemojmo tražiti bolju budućnost u prošlosti, tamo je nema, nego počnimo raditi ono što godinama ne radimo. Učinimo zemlju atraktivnom za poslovanje!', poručuje Vujčić.

PITALI SMO STRUČNJAKE Kada bi euro mogao zamijeniti kunu?

Izvoznicima treba pomoći na druge načine, smatra i ministar financija Boris Lalovac.

'Smanjivanjem parafiskalnih nameta, pomaganjem jeftinim financiranjem putem HBOR-a i EU fondova i ako možemo pomoći određenim još raznoraznim poreznim rasterećenjima. Međutim, zadiranje u duboku monetarnu politiku, tu treba imati i pogled na drugu stranu medalje', kaže Lalovac.

Guverner je poručio kako stabilnom kunom štiti građane, poduzeća i državu od većih rata za kredite. Najbolji izvoznici pak ističu kako je zlatni ključ uspjeha ulaganje u razvoj, ljude i nove tehnologije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene