Rupe u fiskalizaciji - zbog sve većeg broja neprijavljivanja računa, Porezna uprava kreće u novi obračun s obrtnicima. I to po cijeloj Hrvatskoj. Razlog - domišljatost hrvatskih ugostitelja i obrtnika koji na sve načine pokušavaju ne prijaviti svoje usluge.


Jedna radi nokte, a druga frizure. Anita i Marija u fiskalizaciji su nove, pa imaju početničkih problema.

Vezani članci Kafić, ilustracija Tko je već spreman za kavu? Od danas konačno smijemo na terase kafića, otvaraju se i dvorane. Ipak, ima i nezadovoljnih Dražen Biljan i upitno otvaranje kafića - 3 Iako od danas mogu raditi, mnogi ugostitelji ipak nisu otvorili vrata: ''Mi nismo trgovci, kod nas se dolazi na kavicu, a ne po kavicu''

"Dosta je jednostavno, ali zna se dešavati da nam zašteka nekad, pa mušterija mora pričekati. To su neke smetnje koje se dešavaju", kaže frizerka Marija.

S malim obrtima uglavnom problema nema, ali Porezna uprava, kažu nam, najviše nepravilnosti pronalazi u kafićima.

- neizdavanje računa i neevidentiranje prometa
- podatke o poslovnim prostorima i operaterima
- nefiskaliziranje izdanih računa u zakonskom roku
- iskazivanje netočnih podataka na računu
- nepolaganje ostvarenog prometa na račun i dr.

Da su obrtnici domišljati, najbolje pokazuju novi softveri pomoću kojih se na računima može vratiti sat unazad, čime se račun na kraju ne fiskalizira, već isti račun ide više mušterija koje to i ne primjete.

Vodećeg domaćeg stručnjaka za računalnu sigurnost prevare ne čude.

"Statistički i praktično, jednostavno je nemoguće pokrpati sve rupe. Dakle, onog trena kad dobiju saznanja da se na neki način u to uđe, oni će to pokrpati do slijedeće interakcije. Nijedna aplikacija, ne da ne može, nego nije savršena i nikad neće biti savršena. S time treba računati. To je jednostavno realnost", ističe stručnjak za računalnu sigurnost Ivica Ostojić.

Kako funkcionira fiksalizacija, već standardno, najbolje se prati iz sobe u APIS-u (Agencija za potporu informacijskim sustavima i tehnologijama) koja prati svaki fiskalizirani račun u Republici Hrvatskoj. Najveći promet je u četvrtak bio oko 15 sati kada je fiskalizirano oko 150.000 računa.

Nakon jačih nadzora Porezne uprave, broj fiskaliziranih računa - možda bude i veći.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr