Rupe u fiskalizaciji - zbog sve većeg broja neprijavljivanja računa, Porezna uprava kreće u novi obračun s obrtnicima. I to po cijeloj Hrvatskoj. Razlog - domišljatost hrvatskih ugostitelja i obrtnika koji na sve načine pokušavaju ne prijaviti svoje usluge.


Jedna radi nokte, a druga frizure. Anita i Marija u fiskalizaciji su nove, pa imaju početničkih problema.

Vezani članci Cijena karte za zidine (Foto: Dnevnik.hr) Nakon više od dva mjeseca dobili smo odgovor Porezne uprave zašto se milijunska zarada od prodaje karata za dubrovačke zidine ne fiskalizira Slika nije dostupna Ministar Marić najavio kontrole novim obveznicima fiskalizacije: "Nećemo ići đonom na ljude"

"Dosta je jednostavno, ali zna se dešavati da nam zašteka nekad, pa mušterija mora pričekati. To su neke smetnje koje se dešavaju", kaže frizerka Marija.

S malim obrtima uglavnom problema nema, ali Porezna uprava, kažu nam, najviše nepravilnosti pronalazi u kafićima.

- neizdavanje računa i neevidentiranje prometa
- podatke o poslovnim prostorima i operaterima
- nefiskaliziranje izdanih računa u zakonskom roku
- iskazivanje netočnih podataka na računu
- nepolaganje ostvarenog prometa na račun i dr.

Da su obrtnici domišljati, najbolje pokazuju novi softveri pomoću kojih se na računima može vratiti sat unazad, čime se račun na kraju ne fiskalizira, već isti račun ide više mušterija koje to i ne primjete.

Vodećeg domaćeg stručnjaka za računalnu sigurnost prevare ne čude.

"Statistički i praktično, jednostavno je nemoguće pokrpati sve rupe. Dakle, onog trena kad dobiju saznanja da se na neki način u to uđe, oni će to pokrpati do slijedeće interakcije. Nijedna aplikacija, ne da ne može, nego nije savršena i nikad neće biti savršena. S time treba računati. To je jednostavno realnost", ističe stručnjak za računalnu sigurnost Ivica Ostojić.

Kako funkcionira fiksalizacija, već standardno, najbolje se prati iz sobe u APIS-u (Agencija za potporu informacijskim sustavima i tehnologijama) koja prati svaki fiskalizirani račun u Republici Hrvatskoj. Najveći promet je u četvrtak bio oko 15 sati kada je fiskalizirano oko 150.000 računa.

Nakon jačih nadzora Porezne uprave, broj fiskaliziranih računa - možda bude i veći.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr